ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА УТИЛІЗАЦІЇ УЛАМКІВ РАКЕТНОЇ ЗБРОЇ - Кірін, Роман Станіславович; Коротаєв, Володимир Миколайович; Ревякіна, Тетяна Олександрівна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. За чотири роки повномасштабної війни ворог запустив по Україні більш ніж 13 тисяч ракет. Подібні обстріли цивільного населення, об’єктів та інфраструктури кваліфікуються як воєнні злочини, злочини проти людяності або акти геноциду згідно із міжнародним правом та Кримінальним кодексом України. Тож, для притягнення країни-агресора до відповідальності за воєнні злочини збирається масив доказів, які охоплюють порушення законів та звичаїв війни, основними видами яких є фото- та відеоматеріали, свідчення очевидців, результати експертиз та офіційні документи. Водночас, уламки ракет є одним із речових доказів воєнних злочинів, що мають відповідний правовий режим щодо їх зберігання та утилізації. Мета. Метою дослідження є розкриття проблемних питань у правовому забезпеченні відносин у сфері зберігання та утилізації уламків ракетної зброї, як речових доказів воєнних злочинів країни-агресора. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативно-правові акти України у сфері регулювання кримінальних, кримінальних процесуальних, судово-експертних та збройових відносин; 2) емпіричний матеріал реальних даних, фактів, результатів досліджень, отриманих шляхом безпосереднього досвіду експертизи уламків ракет; 3) наукові публікації, присвячені правовим та іншим аспектам, що розкривають склад воєнних злочинів. У процесі дослідження було використано такі основні методи наукового пізнання: порівняльно-правовий метод (для виявлення відмінностей у типах і видах ракетної зброї); формально-юридичний метод (для з’ясування змісту правових приписів нормативно-правових актів); системний метод – для комплексного дослідження правової регламентації процедури зберігання та утилізації речових доказів; метод документального аналізу – в процесі судових експертиз та досліджень уламків ракет, матеріалів судової практики, а також інформаційно-довідкових матеріалів. Результати. У науковій статті виявлено, що в сучасних умовах уламки ракет володіють сукупністю міжгалузевих ознак, жодна з яких не має чіткого правового режиму, встановлено ключові аспекти використання уламків ракет, як доказів, знарядь воєнних кримінальних правопорушень, виділено етапи 3D-моделювання ракети за її уламками, запропоновано зміни та доповнення до чинного законодавства, що регулює відносини у сфері зберігання та утилізації уламків ракет. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на особливостях проведення судових експертиз з оцінки збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, та їх порівняння із підходами аналітичної, стандартизованої або незалежної оцінки збитків.