МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ МЕХАНІЗМИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЕКОЛОГІЧНУ ШКОДУ: ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ УКРАЇНІ - Світличний, Олександр Петрович; Ладиченко, Віктор Валерійович; Яринко, Богдан Валерійович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. Актуальність дослідження зумовлена глобальними екологічними викликами та потребою розвитку ефективних механізмів відповідальності за шкоду довкіллю. Міжнародні та європейські правові інструменти дозволяють запобігти екологічним правопорушенням, відшкодувати завдані збитки та відновлювати постраждалі екосистеми, проте їх практична реалізація потребує адаптації до національних умов, зокрема для України. Мета. Метою є здійснення порівняльно-правового аналізу міжнародно-правових та європейських механізмів відповідальності за екологічну шкоду, виявлення їх основних недоліків та визначення перспектив їх застосування для забезпечення ефективного відшкодування екологічної шкоди та вдосконалення правових механізмів захисту довкілля в Україні. Матеріали та методи. Матеріали дослідження є 1) міжнародно-правові та європейські нормативно-правові акти щодо відповідальності за шкоду довкіллю; 2) праці українських та зарубіжних науковців, які зробили значний внесок у вивчення механізмів екологічної відповідальності. У процесі дослідження було використано наступні наукові методи: теоретичного узагальнення та класифікації (для характеристики складових міжнародно-правових та європейських механізмів відповідальності за шкоду довкіллю та визначення їх основних недоліків); порівняльно-правового аналізу (для виявлення відмінностей та подібностей між міжнародними, європейськими та національними підходами до екологічної відповідальності); системного аналізу та синтезу (для побудови моделі адаптації міжнародних та європейських механізмів до національного законодавства); логічного узагальнення результатів (для формування висновків та перспектив застосування в Україні). Результати. Встановлено, що міжнародне право та право Європейського Союзу сформували комплексну систему правових механізмів відповідальності за шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу. Важливу роль у цій системі відіграють принципи превенції, пропорційності та «забруднювач платить», а також поєднання цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності за екологічні правопорушення. Водночас практика застосування зазначених механізмів стикається з рядом труднощів, зокрема складністю оцінки екологічної шкоди, встановлення причинно-наслідкового зв’язку та наявності політичних і правових перешкод для притягнення держав до відповідальності, особливо в умовах збройних конфліктів. Для України, яка зазнала значних екологічних втрат внаслідок збройної агресії, особливого значення набуває використання міжнародно-правових та європейських механізмів відповідальності. Гармонізація національного законодавства з правом ЄС, імплементація положень можуть сприяти формуванню ефективної системи відшкодування екологічної шкоди та забезпечення належного рівня екологічної безпеки. Перспективи. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вдосконалення міжнародно-правових та європейських механізмів відповідальності за екологічну шкоду, а також на розроблення ефективних правових інструментів їх імплементації у національне законодавство України. Особливої уваги потребує формування дієвих механізмів оцінки та відшкодування екологічних збитків, завданих у наслідок збройних конфліктів, а також розвиток інститутів екологічного правосуддя.