ЦИФРОВІЗАЦІЯ ТА ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ МІЖНАРОДНИХ МОРСЬКИХ КОНВЕНЦІЙ ІМО В УМОВАХ Е-NAVIGATION - Кузьменко, Олена Юріївна (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У сучасних умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій цифровізація стає одним із ключових факторів трансформації світового морського транспорту. Важливу роль у цьому процесі відіграє концепція e-Navigation, спрямована на інтеграцію сучасних навігаційних, інформаційних та комунікаційних систем. Значна частина міжнародно-правових стандартів у цій сфері формується та координується International Maritime Organization, яка розробляє глобальні правила функціонування морської галузі. Мета. Метою дослідження є комплексний аналіз процесів цифровізації морського транспорту та визначення особливостей імплементації міжнародних морських конвенцій, розроблених International Maritime Organization, у межах концепції e-Navigation. Особлива увага приділяється дослідженню впливу сучасних інформаційних і навігаційних технологій на реалізацію вимог міжнародних нормативно-правових актів у сфері безпеки мореплавства. У межах роботи передбачається також оцінити ефективність застосування положень SOLAS Convention у цифровому навігаційному середовищі. Кінцевою метою є обґрунтування напрямів удосконалення правового та технологічного забезпечення впровадження стандартів ІМО в умовах розвитку електронної навігації. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: матеріалами дослідження є міжнародні нормативно-правові акти та конвенції, розроблені International Maritime Organization, зокрема SOLAS Convention, MARPOL Convention та STCW Convention, офіційні документи та рекомендації щодо впровадження концепції e-Navigation, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних дослідників у сфері морського права, безпеки судноплавства та цифровізації морського транспорту. В процесі здійснення дослідження було використано наступні наукові методи: аналіз і синтез — для вивчення міжнародних нормативно-правових актів та конвенцій, розроблених International Maritime Organization; порівняльно-правовий метод — для зіставлення положень міжнародних морських конвенцій, зокрема SOLAS Convention та MARPOL Convention; системний метод — для дослідження концепції e-Navigation як комплексної навігаційно-інформаційної системи; а також узагальнення та логічного аналізу — для формування наукових висновків щодо цифровізації морського транспорту. Результати. У науковій статті проаналізовано теоретичні підходи до цифровізації морського транспорту та визначено її роль у розвитку сучасного судноплавства. Охарактеризовано нормативно-правову діяльність International Maritime Organization у сфері регулювання безпеки мореплавства та впровадження цифрових технологій. Проаналізовано положення ключових міжнародних морських конвенцій, зокрема SOLAS Convention, MARPOL Convention та STCW Convention, у контексті їх реалізації в цифровому навігаційному середовищі. Визначено особливості інтеграції інформаційних і навігаційних систем у межах концепції e-Navigation для забезпечення виконання вимог міжнародних конвенцій. Вивчено сучасні цифрові технології та навігаційні системи. Виокремлено головні проблеми та перешкоди впровадження міжнародних морських угод у процесі цифрової трансформації морського сектора. Обґрунтовано шляхи покращення правового, технологічного та організаційного супроводу включення стандартів ІМО за умов прогресу e-Navigation. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на поглибленому вивченні механізмів цифрової імплементації міжнародних морських конвенцій, розроблених International Maritime Organization, у межах розвитку концепції e-Navigation, а також на аналізі використання сучасних інформаційних технологій, автоматизованих навігаційних систем і цифрових платформ для підвищення ефективності виконання вимог SOLAS Convention та інших міжнародних стандартів безпеки мореплавства.