ПОНЯТТЯ І ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДІЙ ПІД ЧАС МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА У КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕННЯХ - Гречанюк, Сергій Костянтинович; Пузирний, Вячеслав Феодосійович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У статті здійснено комплексний науково-правовий аналіз поняття та правового регулювання проведення процесуальних дій під час міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях. Досліджено теоретичні підходи до визначення змісту міжнародної взаємодії правоохоронних органів у сфері кримінального судочинства та визначено її значення для ефективної протидії транснаціональній злочинності. Обґрунтовано, що в умовах глобалізації суспільних відносин та активного розвитку міжнародних зв’язків зростає кількість кримінальних правопорушень, які мають міжнародний або транскордонний характер, що зумовлює необхідність налагодження ефективного механізму співпраці між компетентними органами різних держав. Метою дослідження є аналіз поняття та особливостей правового регулювання проведення процесуальних дій під час міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) нормативно-правове забезпечення проведення процесуальних дій під час міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях; 2) праці вітчизняних авторів, що провадять свої науково-практичні дослідження в галузі кримінально-процесуального права, зокрема щодо міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях. Результати. У статті розкрито сутність процесуальних дій, що здійснюються в межах міжнародного співробітництва, а також визначено їхнє місце в системі кримінального процесуального права. Проаналізовано основні форми міжнародної правової допомоги, зокрема виконання процесуальних доручень, проведення слідчих (розшукових) дій, вручення процесуальних документів, допит осіб, проведення експертиз, обшуків та інших процесуальних заходів, спрямованих на отримання доказової інформації у кримінальному провадженні. Особливу увагу приділено дослідженню нормативно-правової бази, що регламентує проведення процесуальних дій під час міжнародного співробітництва. Проаналізовано положення Кримінального процесуального кодексу України, міжнародних договорів та конвенцій, які визначають правові засади взаємодії держав у сфері кримінального правосуддя. Встановлено, що правове регулювання зазначеної діяльності має багаторівневий характер і ґрунтується на поєднанні норм національного законодавства та міжнародного права. Перспективи. У подальших дослідженнях пропонується зосередити увагу на порядку документального оформлення процесуальних дій під час міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях, а також розробки відповідної методики їх аналізу. Це наддасть змогу покращити методику та організацію міжнародного співробітництва у кримінальних провадженнях.