СТАН НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ НЕЗАКОННОГО ВИКОРИСТАННЯ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ПРИБУТКУ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ, БЛАГОДІЙНИХ ПОЖЕРТВ АБО БЕЗОПЛАТНОЇ ДОПОМОГИ - Желтухін, Олексій Володимирович (Сучасна доктрина права, 2026)
Вступ. У статті висвітлюється поточний стан наукового дослідження незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку. Необхідність надання гуманітарної (благодійної) допомоги незахищеним верствам населення під час широкомасштабної війни спричинила появу окремих протиправних проявів, пов’язаних із її незаконним використанням з метою отримання прибутку. Разом з тим, враховуючи відносно недавню криміналізацію даного правопорушення, проблематика протидії таким явищам залишається предметом активних дискусій серед вітчизняних та іноземних науковців. Наведене свідчить про недостатню розробленість та висвітлення у фаховій літературі даної тематики, що зумовлює його актуальність. Мета. Метою дослідження є аналіз стану наукової розробленості проблем розслідування незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку. Матеріали і методи. Матеріали дослідження включають дисертації та наукові праці вітчизняних та іноземних вчених, електронні джерела та звіти міжнародних науково-дослідних центрів (організацій). Під час проведення дослідження використовувалися як загальнонаукові методи дослідження такі як аналіз, синтез, так і спеціально наукові, а саме формально-юридичний та порівняльно-правовий. Результати. На основі дослідженого емпіричного матеріалу встановлено, що незважаючи на наявність окремих ґрунтовних наукових робіт з висвітленої проблематики, низка питань потребує подальшого удосконалення та глибшого вивчення. Це зумовлено як відносно недавньою криміналізацією зазначеного виду кримінального правопорушення, так і обмеженістю судової та слідчої практики у відповідних провадженнях. Вирішення проблемних питань сприятиме підвищенню ефективності розслідування таких злочинів та вдосконаленню методичного забезпечення роботи правоохоронних органів. Перспективи. Серед напрямів, які потребують подальшої наукової розробки, слід виділити: поняття та класифікацію незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку; криміналістичну характеристику відповідних кримінальних правопорушень; використання спеціальних знань та визначення доцільності застосування окремих видів судових експертиз під час розслідування незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.