РИЗИКИ ТА ОБМЕЖЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ЕКСПОРТУ У СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ РИНКІВ - Черненко, Наталя Олександрівна; Небісь, Віталій Полікарпович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Трансформація міжнародних ринків під впливом геополітичної нестабільності, макроекономічних коливань, цифровізації міжнародної торгівлі, змін у глобальних ланцюгах постачання та посилення регуляторних вимог формує нові ризики й обмеження фінансування експорту. Це впливає на доступність фінансових ресурсів, умови їх залучення та ефективність експортної діяльності, що зумовлює необхідність удосконалення теоретико-методичних підходів до комплексного оцінювання ризиків, їх взаємозв’язків і впливу на джерела фінансування. Мета. Розробити Концептуальну модель архітектури ризиків фінансування експорту (КАРФЕ) як теоретико-методичну основу комплексного оцінювання ризиків і обмежень, удосконалити матрицю взаємозв’язку «ризики – джерела фінансування експорту», сформувати карту ризиків та обґрунтувати напрями підвищення стійкості системи. Матеріали і методи. Дослідження базується на працях з міжнародних фінансів, ризик-менеджменту та міжнародної торгівлі. Використано системний, структурно-логічний, порівняльний, аналітичний, графічний методи, метод наукового узагальнення та концептуальне моделювання. Запропонований підхід інтегрує архітектури ризиків і обмежень, матрицю взаємозв’язку «ризики – джерела фінансування експорту», методичне оцінювання, карту ризиків і механізм формування управлінських рішень. Результати. Розроблено модель КАРФЕ, яка розглядає фінансування експорту як багаторівневу систему взаємопов’язаних ризиків і обмежень. Запропоновано семирівневу архітектуру, що охоплює чинники трансформації міжнародного економічного середовища, архітектури ризиків і обмежень, матрицю взаємозв’язку ризиків із джерелами фінансування, методичне оцінювання, карту ризиків і систему формування управлінських рішень. Удосконалено методичний підхід на основі інтегрального індексу ризиків та індексу доступності фінансування, які дають змогу комплексно оцінювати рівень ризиковості, критичність окремих ризиків і доступність фінансових ресурсів для експортерів. Запропоновано практичні напрями підвищення стійкості системи фінансування експорту в умовах сучасних глобальних викликів. Перспективи. Подальші дослідження доцільно зосередити на розробленні методики кількісного визначення інтегрального індексу ризиків та індексу доступності фінансування, формуванні системи показників для їх емпіричної оцінки, апробації моделі КАРФЕ на прикладі окремих країн, галузей, підприємств-експортерів, а також дослідженні впливу цифрових фінансових технологій, штучного інтелекту та ESG-факторів на стійкість фінансування експорту.