КІБЕРБЕЗПЕКА ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ПРІОРИТЕТ УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВИМ МІЖНАРОДНИМ БІЗНЕСОМ - Маткобожик, Serhii; Литвиненко, Alina (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Швидка цифровізація міжнародного підприємництва перетворила кібербезпеку з виключно технічної функції на ключовий стратегічний пріоритет для транскордонних підприємств. Компанії, що функціонують на цифрових платформах, у каналах транскордонної електронної комерції та в умовах взаємопов'язаної хмарної інфраструктури, дедалі частіше стикаються з кіберризиками, які одночасно спричиняють фінансові, правові, операційні та репутаційні наслідки на кількох ринках. У міру зростання залежності від сторонньої цифрової інфраструктури один кіберінцидент здатний порушити цілі транскордонні ланцюги створення вартості та підірвати довіру клієнтів, сформовану роками присутності на міжнародному ринку. Водночас стратегічне управління суб'єктами міжнародної підприємницької діяльності традиційно розглядало інформаційну безпеку як допоміжну або комплаєнс-орієнтовану функцію, а не як невід'ємний компонент формування стратегії. Цей розрив між зростаючим масштабом кіберризиків і все ще обмеженою стратегічною увагою до кібербезпеки створює суттєву вразливість для компаній, що прагнуть міжнародної експансії через цифрові канали. У дослідженні систематизовано основні види та джерела кіберризиків, релевантні для цифрового міжнародного бізнесу, оцінено їх економічний масштаб на основі актуальних глобальних статистичних даних, а також запропоновано структуровану модель інтеграції управління кіберризиками у стратегічний управлінський цикл суб'єктів міжнародної підприємницької діяльності. Мета. Метою дослідження є обґрунтування стратегічної ролі кібербезпеки в управлінні цифровим міжнародним бізнесом, визначення основних видів і джерел кіберризиків, що впливають на суб'єктів підприємницької діяльності, які функціонують на міжнародних ринках, а також розроблення практичних рекомендацій щодо інтеграції управління кіберризиками у процес формування корпоративної стратегії в умовах прискореної цифровізації. Матеріали і методи. Дослідження базується на систематичному аналізі наукових публікацій, міжнародних галузевих звітів та статистичних даних щодо кіберінцидентів і їхніх економічних наслідків для підприємств, які здійснюють міжнародну підприємницьку діяльність. Застосовано методи порівняльного аналізу, узагальнення та синтезу для вивчення взаємозв'язку між управлінням кіберризиками та стратегічним управлінням, а також для оцінки масштабу, структури і вартості кіберзагроз, що впливають на транскордонні цифрові операції. Особливу увагу приділено класифікації цифрових ризиків за сферами виникнення, регіональним і галузевим відмінностям у вартості витоків даних, а також зростаючій ролі штучного інтелекту як у кібератаках, так і в кіберзахисті. Результати. Дослідження показує, що кібербезпека перетворилася з виключно технічної функції на ключовий стратегічний пріоритет управління міжнародним бізнесом. Підприємства, що функціонують на цифрових платформах і в каналах транскордонної електронної комерції, стикаються з дедалі більшим розмаїттям кіберризиків, включно з програмами-вимагачами, фішингом, DDoS-атаками, компрометацією ланцюгів постачання та автоматизованими атаками на основі штучного інтелекту, що безпосередньо впливають на їхню конкурентоспроможність, фінансову стійкість і репутацію на глобальних ринках. Аналіз актуальних статистичних даних підтверджує суттєву регіональну та галузеву диференціацію витрат, пов'язаних із витоками даних, і демонструє, що підприємства, які формально інтегрують кібербезпеку у стратегічне планування, характеризуються вищою стійкістю та швидшим відновленням. Запропоновано узагальнену модель стратегічного управління, орієнтованого на кібербезпеку, що охоплює запобігання, виявлення, реагування та стійкість як взаємопов'язані етапи безперервного стратегічного циклу. Перспективи. Подальші дослідження доцільно зосередити на галузевій специфіці управління кіберризиками для малих і середніх підприємств, що здійснюють міжнародну діяльність, розробленні адаптивних механізмів управління ризиками, пов'язаними зі штучним інтелектом, а також емпіричній оцінці взаємозв'язку між рівнем зрілості кібербезпеки та довгостроковою конкурентоспроможністю суб'єктів підприємницької діяльності в глобальній цифровій економіці.