ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ: ІНТЕГРАЛЬНА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Кропив'янський, Андрій Валерійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Повномасштабна війна зумовила суттєву трансформацію умов функціонування підприємств готельно-ресторанного бізнесу України. Зміна структури споживчого попиту, скорочення трудового потенціалу, зростання операційних витрат, порушення логістичних ланцюгів, енергетичні ризики та посилення безпекових обмежень актуалізують необхідність удосконалення інструментарію оцінювання конкурентоспроможності підприємств сфери гостинності. Мета. Метою статті є розроблення інтегральної моделі оцінювання конкурентоспроможності підприємств готельно-ресторанного бізнесу в умовах воєнного стану та визначення системи показників, здатних комплексно відображати рівень їхньої операційної стійкості, адаптивності та конкурентного потенціалу. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становлять системний аналіз, аналіз і синтез, порівняльний аналіз, експертне оцінювання, метод аналізу ієрархій Сааті, інтегральне оцінювання та кореляційний аналіз. Інформаційну базу сформовано на основі наукових праць, нормативно-правових джерел, статистичних та аналітичних матеріалів, присвячених розвитку сфери гостинності й функціонуванню підприємств в умовах кризових трансформацій. Для апробації запропонованого підходу сформовано вибірку з десяти підприємств готельно-ресторанного бізнесу України та залучено 12 експертів у сфері економіки підприємства, готельно-ресторанного бізнесу й антикризового управління. Результати. Запропоновано інтегральну модель оцінювання конкурентоспроможності, яка поєднує п’ять взаємопов’язаних блоків: кадрову стабільність, фінансову стійкість, енергетичну автономність, цифровізацію бізнес-процесів та адаптивність форматів обслуговування. Обґрунтовано систему ключових показників ефективності та вагові коефіцієнти складових інтегрального індексу. Визначено порядок нормування показників і запропоновано шкалу інтерпретації отриманих результатів. Встановлено, що конкурентоспроможність підприємств сфери гостинності в умовах воєнного стану доцільно розглядати не лише як результат фінансової ефективності, а як комплексну характеристику здатності підприємства підтримувати безперервність діяльності, швидко адаптувати бізнес-процеси та зберігати споживчу цінність послуг. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розширення емпіричної вибірки, використання економетричних методів, формування динамічних моделей оцінювання стійкості та розроблення прогнозного інструментарію управління конкурентоспроможністю підприємств сфери гостинності в умовах тривалих кризових трансформацій.