ПРОБЛЕМИ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПЛАНУВАННЯ ТА МІСТОБУДУВАННЯ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Вяткін, Костянтин Ігорович; Угоднікова, Олена Ігорівна; Медвєдєв, Микола Миколайович; Пугачов, Валерій Анатолійович; Кушнаренко, Данило Ігорович (Економічна парадигма, 2026)
У статті досліджуються сучасні проблеми територіального планування та містобудування в Україні в умовах масштабних соціально-економічних, демографічних і безпекових викликів, спричинених повномасштабною збройною агресією та необхідністю післявоєнного відновлення держави. Розглянуто вплив воєнних дій на функціонування системи просторового розвитку територій, зокрема процеси руйнування житлового фонду, об'єктів критичної інфраструктури, транспортних мереж і соціальних закладів, а також наслідки масового внутрішнього переміщення населення для територіальної організації громад. Проаналізовано основні недоліки чинної системи містобудівного регулювання, серед яких недостатня адаптивність нормативно-правової бази до кризових умов, фрагментарність механізмів управління відновленням територій, обмеженість фінансових ресурсів та низький рівень інтеграції цифрових технологій у процеси планування й управління просторовим розвитком. Особливу увагу приділено проблемам актуалізації містобудівної документації, координації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, а також забезпеченню балансу між потребами швидкого відновлення та принципами сталого розвитку. Обґрунтовано необхідність модернізації системи територіального планування шляхом удосконалення законодавчого забезпечення, впровадження цифрових інструментів управління територіями, розвитку геоінформаційних систем, спрощення дозвільних процедур і формування нових фінансово-економічних механізмів підтримки відбудови. Визначено перспективні напрями інтеграції європейських стандартів просторового планування та принципів просторової згуртованості в національну практику управління територіальним розвитком. На основі узагальнення міжнародного досвіду відновлення постконфліктних держав запропоновано комплекс організаційно-правових, інституційних та управлінських заходів, спрямованих на підвищення ефективності стратегічного просторового планування в Україні. Доведено, що успішне відновлення територій потребує не лише реконструкції зруйнованих об'єктів, але й комплексної трансформації системи публічного управління, посилення міжвідомчої координації, залучення громадськості до процесів прийняття рішень та забезпечення довгострокової стійкості територіального розвитку. Реалізація запропонованих підходів сприятиме формуванню сучасної, безпечної та конкурентоспроможної системи містобудування, здатної ефективно реагувати на виклики воєнного та повоєнного періодів.