СОЦІАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ - Погріщук, Олег Борисович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Розвиток підприємств аграрного сектору України супроводжується трансформаційними змінами, що охоплюють не лише виробничу сферу, а й соціальне середовище їх функціонування, що зумовлює необхідність поєднання економічної ефективності, соціальної стабільності та екологічної безпеки як основи сталого розвитку аграрного бізнесу. Мета. Метою дослідження є обґрунтування напрямів формування соціально-орієнтованої моделі розвитку підприємств аграрного сектору за визначеними складовими впливу соціальної відповідальності на результативність їх діяльності і розвиток територіальних громад. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на опрацюванні наукових праць з проблем розвитку аграрного сектору та соціальної відповідальності бізнесу. Інформаційну базу становлять наукові публікації та аналітичні матеріали. У процесі дослідження застосовано системний і порівняльний підходи, методи аналізу та синтезу, індукції, дедукції й наукового узагальнення. Результати. У дослідженні запропоновано напрями формування соціально-орієнтованої моделі розвитку підприємств аграрного сектору, до яких віднесено: створення безпечного виробничого середовища, забезпечення гідного рівня оплати праці та професійного розвитку працівників, інвестування в людський капітал і цифрові компетентності, участь у реалізації соціальних та інфраструктурних проєктів територіальних громад, екологізація виробництва й раціональне використання природних ресурсів, а також дотримання міжнародних стандартів якості, трудових відносин та екологічної безпеки, що в сукупності створює основу для поєднання економічної ефективності, соціальної відповідальності та екологічної стійкості аграрних підприємств. Удосконалено систему впливу складових соціальної відповідальності на результативність діяльності аграрних підприємств і територіальних громад. Результати її реалізації проявлятимуться у підвищенні соціально-економічної результативності діяльності аграрних підприємств, зміцненні людського капіталу, соціальної згуртованості громад та забезпеченні сталого розвитку сільських територій. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на оцінювання результативності соціальних програм аграрних підприємств та розробку механізмів поєднання економічної ефективності й соціальної відповідальності в умовах європейської інтеграції України.