МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ГРАНТОВОЇ ПІДТРИМКИ ТРАДИЦІЙНОГО ТА СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ТА СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Дем’яненко, Наталія Василівна; Свистун, Микола Анатолійович; Александрович, Олександр Юрійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті досліджено механізми державної грантової підтримки традиційного та соціального підприємництва в Україні в контексті інноваційного розвитку та забезпечення сталого економічного зростання. Актуальність теми зумовлена трансформаційними процесами в національній економіці, спричиненими наслідками пандемії COVID-19 та повномасштабної війни, що призвели до порушення функціонування підприємницького середовища, релокації бізнесу та необхідності відновлення економічної активності. Зростання ролі грантових програм визначає нові підходи до підтримки бізнесу та стимулювання підприємницької ініціативи. Мета статті полягає у дослідженні особливостей державної грантової підтримки традиційного та соціального підприємництва, виявленні їх відмінностей, а також визначенні впливу таких механізмів на інноваційний розвиток і соціально-економічне відновлення України. Матеріали і методи. Теоретичну основу дослідження становлять нормативно-правові акти України, аналітичні матеріали Міністерства економіки України, Державної служби зайнятості, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів з питань підприємництва та державної політики. Використано загальнонаукові методи аналізу і синтезу, системний та порівняльний підхід, а також метод статистичного узагальнення, що дозволило дослідити механізми функціонування грантових програм та їх результативність. Результати. Встановлено, що державна грантова підтримка має диференційований характер: традиційне підприємництво орієнтоване на економічну ефективність, створення робочих місць та розвиток ринку, тоді як соціальне підприємництво додатково спрямоване на вирішення соціальних проблем, інтеграцію вразливих груп населення та розвиток інклюзії. Виявлено, що соціальні підприємства активно залучають міжнародні донорські ресурси, що посилює їх фінансову стійкість та соціальний вплив. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на вдосконалення механізмів оцінювання ефективності грантових програм, розширення інструментів державної підтримки підприємництва та підвищення прозорості розподілу фінансових ресурсів у контексті сталого розвитку України.