SMART-ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Ярема, Олег Романович; Депутат, Богдан Ярославович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах цифрової трансформації економіки smart-технології стають важливим інструментом забезпечення сталого розвитку регіональної економіки. Розвиток цифрової інфраструктури, Big Data, Інтернету речей, систем штучного інтелекту та smart governance формує нові підходи до управління регіональними ресурсами, розвитку smart infrastructure та забезпечення конкурентоспроможності територій. Мета. Метою статті є дослідження особливостей використання smart-технологій у системі забезпечення сталого розвитку регіональної економіки, аналіз сучасних тенденцій розвитку smart infrastructure та визначення перспектив інтеграції цифрових технологій у процеси регіонального управління. Методи. У дослідженні використано методи статистичного аналізу, системного підходу, порівняльного аналізу, узагальнення, динамічного та структурного аналізу та аналітики міжнародних статистичних даних OECD, Statista, IDC, European Commission і World Economic Forum. Результати. Встановлено, що використання smart-технологій забезпечує підвищення ефективності використання ресурсів, оптимізацію управлінських процесів, розвиток smart infrastructure та зниження екологічного навантаження на регіони. Проаналізовано динаміку глобального ринку smart city technologies у 2021–2025 рр. та визначено основні напрями використання smart-рішень у регіональній економіці. Доведено, що інтеграція Big Data, IoT, AI та smart governance формує основу адаптивної моделі регіонального управління, орієнтованої на цифровізацію, інноваційність та сталий розвиток. Перспективи. Перспективами подальших досліджень є аналіз використання generative AI, digital twins та predictive analytics у системі післявоєнного відновлення регіонів України та розвитку smart economy.