МЕХАНІЗМИ ВПЛИВУ ІНДУСТРІАЛЬНОГО МАРКЕТИНГУ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ - Цяо, Dong (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Взаємозв'язок між управлінням індустріальним маркетингом та сталим розвитком підприємств є однією з найважливіших та найменш досліджених сфер сучасної економічної науки. Хоча теоретичні основи зв'язку маркетингу зі стійкістю були широко проаналізовані, значна прогалина залишається щодо того, як маркетингові практики перетворюються на вимірні результати сталого розвитку. Мета. Стаття спрямована на обґрунтування дев'яти окремих механізмів впливу, через які індустріальний маркетинг сприяє сталому розвитку підприємств, та побудову комплексної системи показників для їх вимірювання. Матеріали і методи. Дослідження використовує теоретичний аналіз, спираючись на наукові праці з управління маркетингом, корпоративної соціальної відповідальності, теорії інновацій та вимірювання стійкості. Застосовано механізмовий аналітичний підхід для виявлення та опису шляхів впливу індустріального маркетингу на показники стійкості, доповнений конструюванням показників за екологічною, економічною, соціальною та управлінською вимірами. Результати. Виявлено дев'ять окремих механізмів впливу: ринкова орієнтація, соціальна відповідальність, інноваційний внесок, побудова бренду, споживча освіта, продуктові інновації, етичне управління, комунікація цінностей та довгострокове планування. Побудовано інтегровану систему показників, що охоплює екологічні, економічні, соціальні, управлінські та галузеві виміри. Ключові результати свідчать, що маркетингова стійкість діє через множинні взаємопов'язані шляхи — від прямих впливів, таких як розробка стійких продуктів та екологічна маркетингова комунікація, до непрямих ефектів, включаючи підвищення капіталу бренду та зміцнення довіри зацікавлених сторін. Перспективи. Перспективи подальших досліджень включають емпіричну валідацію механізмів у конкретних галузях, дослідження взаємодії між механізмами та лонгітюдне вивчення еволюції зв'язку між індустріальним маркетингом та стійкістю. Рамка потребує тестування в різноманітних галузевих контекстах, особливо на ринках B2B та в промислових ланцюгах постачання технологічних корпорацій.