СТРАТЕГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ В СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Валінкевич, Наталія Василівна; Ахромкін, Євген Михайлович; Ткаченко, Наталія Ернстівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасний етап розвитку світової економіки характеризується зростанням геополітичної нестабільності, посиленням конкуренції за енергетичні ресурси, прискоренням процесів цифровізації та переходом до низьковуглецевої моделі господарювання. За таких умов електроенергетика перетворюється не лише на базову галузь національної економіки, а й на один із стратегічних чинників забезпечення національної безпеки держави. Стійке функціонування електроенергетичного комплексу визначає рівень економічної стабільності, обороноздатності, соціальної безпеки та конкурентоспроможності країни, формуючи необхідні передумови для її сталого розвитку. Для України питання розвитку електроенергетики набули особливої актуальності в умовах повномасштабної військової агресії Російської Федерації, що супроводжується систематичними атаками на об’єкти енергетичної інфраструктури. Руйнування генеруючих потужностей, пошкодження магістральних мереж, зростання ризиків для енергопостачання населення та підприємств засвідчили критичну важливість формування ефективної системи стратегічного управління електроенергетичним сектором. Водночас процеси післявоєнного відновлення потребують не лише відбудови пошкоджених об’єктів, а й трансформації моделі розвитку електроенергетики, орієнтованої на підвищення енергетичної стійкості, диверсифікацію джерел енергії, інтеграцію відновлюваної енергетики та впровадження сучасних управлінських механізмів. У контексті національної безпеки електроенергетика виступає складною соціально-економічною системою, ефективність функціонування якої залежить від якості стратегічного менеджменту. Саме стратегічний менеджмент забезпечує формування довгострокових цілей розвитку галузі, визначення пріоритетів інвестиційної політики, управління ризиками, координацію діяльності суб’єктів енергетичного ринку та адаптацію до зовнішніх і внутрішніх викликів. Від ефективності управлінських рішень у сфері електроенергетики значною мірою залежить здатність держави гарантувати енергетичну безпеку, підтримувати безперервність функціонування критичної інфраструктури та забезпечувати належний рівень соціально-економічного розвитку. Проблематика стратегічного управління розвитком електроенергетики перебуває в центрі уваги багатьох вітчизняних і зарубіжних науковців. Значний внесок у дослідження питань енергетичної безпеки, управління енергетичними системами, сталого розвитку та державної політики в енергетичній сфері зробили представники економічної, управлінської та безпекової науки. Разом із тим сучасні виклики, пов’язані з воєнними загрозами, трансформацією енергетичних ринків, декарбонізацією економіки та необхідністю інтеграції України до європейського енергетичного простору, потребують подальшого розвитку теоретичних і прикладних засад стратегічного менеджменту електроенергетики як складової системи забезпечення національної безпеки. У зв’язку з цим особливої наукової та практичної значущості набуває дослідження стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України через призму безпекового підходу, що передбачає комплементарне врахування економічних, організаційних, технологічних, інституційних та соціальних чинників. Формалізація моделі стратегічного управління галуззю має сприяти зміцненню енергетичної незалежності держави, підвищенню стійкості критичної інфраструктури та створенню передумов для довгострокового економічного зростання. Метою статті є узагальнення теоретичних засад та формалізація моделі стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України в системі національної безпеки держави. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження слугували нормативно-правові акти щодо розвитку електроенергетики України в системі національної безпеки держави, а також праці вітчизняних і зарубіжних авторів, присвячені стратегічному менеджменту розвитку електроенергетики України в цьому контексті. У процесі дослідження використано такі наукові методи: узагальнення - для уточнення теоретичних засад стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики; аналізу і синтезу - для виявлення взаємозв’язку між розвитком електроенергетичного сектору та складовими національної безпеки держави; системного підходу - для розгляду електроенергетики як цілісної багаторівневої системи, що функціонує під впливом економічних, технологічних, інституційних, інноваційних і безпекових чинників; моделювання - для формалізації моделі стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України в системі національної безпеки держави; логічного узагальнення результатів - для формулювання висновків. Результати. У результаті дослідження узагальнено теоретичні засади стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України та формалізовано його модель у системі національної безпеки держави. Обґрунтовано, що стратегічний менеджмент у цій сфері доцільно розглядати як багаторівневу систему управління, спрямовану на узгодження економічних, безпекових, інституційних, технологічних та інноваційних механізмів розвитку електроенергетичного сектору з метою забезпечення енергетичної стійкості, захисту критичної інфраструктури та зміцнення національної безпеки. Аргументовано, що модель стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України в системі національної безпеки держави має циклічний характер і охоплює п’ять взаємопов’язаних блоків: інституційний, економічний, безпековий, технологічний та інноваційний. Окремим результатом дослідження є формалізація моделі стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України в системі національної безпеки держави та її циклічного кола. Аргументована процес трансформації моделі стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України у межах реалізації Стратегії енергетичної безпеки України. Визначено, що трансформація моделі створює передумови для підвищення стійкості електроенергетичної системи, зниження вразливості до воєнних загроз, поглиблення інтеграції з європейським енергетичним простором і забезпечення довгострокового розвитку галузі на засадах енергетичної безпеки та національних інтересів держави. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях пропонується проведення моніторингу моделі стратегічного менеджменту розвитку електроенергетики України у межах реалізації Стратегії енергетичної безпеки України.