ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНО-ІННОВАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ НАПРАВЛЕНИХ НА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Павлов, Kostiantyn; Павлова, Olena; Шаповалова, Inga (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Глобальна екологічна трансформація вимагає від агропідприємств переходу до сталих моделей розвитку через посилення екологічних ризиків і вимог ESG-стандартів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю формування нових джерел інвестиційного забезпечення для впровадження екологічних інновацій як ключового чинника конкурентоспроможності. Мета. Метою статті є поглиблення теоретико-методологічних засад формування системи інвестиційного забезпечення екологічно-інноваційних заходів агропідприємств для зміцнення їхніх позицій на ринку в умовах сталого розвитку. Матеріали і методи. У роботі використано методи системного та порівняльного аналізу, теоретичного узагальнення концепцій інноваційного розвитку (« Triple Helix», «гіпотеза Портера») та аналітичних звітів OECD і FAO. Структурно-функціональне моделювання застосовано для розробки архітектоніки інтегрованої конкурентоспроможності. Результати. Досліджено становлення теоретичних підходів до екологічного розвитку та систематизовано ключові напрями впровадження екологічних інновацій: використання відновлюваних джерел енергії (біогазові установки, сонячні станції), енергоефективні технології, цифровізацію моніторингу (IoT, GIS), біотехнологічні рішення, органічне виробництво та системи точного землеробства. Обґрунтовано, що екоінновації мають «подвійний ефект»: екологічний (зниження викидів, відновлення ґрунтів) та економічний (оптимізація витрат, зростання доданої вартості, підвищення інвестиційної привабливості). Розроблено концепцію інтегрованої еко-інноваційної конкурентоспроможності, що базується на синергії інвестиційно-фінансової (джерела капіталу), екологічно-інноваційної (технологічне оновлення) та конкурентно-ринкової (експортний потенціал, бренд) складових. Визначено, що ефективна система інвестиційного забезпечення має інтегрувати інструменти «зеленого» фінансування, ESG-інвестиції, грантові ресурси та механізми державно-приватного партнерства для досягнення цілей екологічної модернізації. Перспективи. Реалізація запропонованих підходів забезпечить адаптацію аграрного сектору до глобальних викликів і зміцнення його ринкових позицій завдяки впровадженню замкнених виробничих циклів. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробку прикладного інструментарію для оцінки ESG-зрілості підприємств з метою доступу до міжнародних фінансових ресурсів.