ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНА ПІДТРИМКА РОЗВИТКУ ОБСЛУГОВУЮЧИХ КООПЕРАТИВІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Пушак, Yaroslav; Чередник, Anna; Усенко, Nadiia (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах глобальної трансформації економічних систем інформаційно-комунікаційні технології та цифрові платформи стають рушійними факторами розвитку аграрного сектору. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою роллю цифрових комунікацій та мережевих взаємодій як ключових чинників підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, їх інтеграції в сучасні агропродовольчі системи та необхідністю подолання інформаційної асиметрії між учасниками ринку. Мета. Метою дослідження є аналіз, систематизація та удосконалення теоретико-методичних засад формування інформаційно-комунікаційної підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з метою підвищення ефективності їх функціонування в умовах цифровізації аграрного сектору. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі фундаментальних концепцій мережевого суспільства, цифрової економіки та інноваційних систем, зокрема теорії «потрійної спіралі», мережевої економіки й цифрової трансформації. У роботі використано методи системного аналізу, порівняння та узагальнення підходів вітчизняних і зарубіжних науковців щодо ролі інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні кооперативних структур, а також розроблено функціональну структуру підтримки на основі системного підходу. Результати. Дослідження дозволило виявити фрагментарність наявних підходів до цифровізації кооперації та встановити, що ключовою проблемою розвитку є низький рівень системної організації інформаційних потоків. Авторами запропоновано комплексну функціональну структуру інформаційно-комунікаційної підтримки, яка, на відміну від існуючих, ґрунтується на поєднанні інформаційно-аналітичної, координаційної, цифрово-інтеграційної, маркетингово-комунікаційної, довірчої, моніторингово-логістичної та інституційної складових. Така структура забезпечує ефективну взаємодію внутрішніх учасників і зовнішніх стейкхолдерів, сприяє впровадженню ERP-систем, IoT, блокчейн-рішень та інтеграції в державні цифрові екосистеми. Перспективи. Інтеграція сучасних цифрових інструментів у систему управління кооперативами дозволить суттєво знизити інформаційну асиметрію, підвищити рівень довіри між учасниками та забезпечити обґрунтованість управлінських рішень. Подальші дослідження мають бути зосереджені на аналізі впливу цифрових комунікацій на динаміку розвитку аграрних мереж та на розробці методичного інструментарію для оцінки цифрової зрілості кооперативних структур у межах національної агропродовольчої системи.