ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ ПЕРСОНАЛУ В УМОВАХ ЦИФРОВОГО HR-МЕНЕДЖМЕНТУ - Ґудзь, Марина Вікторівна; Зеленський, Олексій Васильович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Цифрова трансформація управлінських процесів у сучасних організаціях змінює логіку взаємодії між працівниками та функціями управління персоналом, формуючи перехід до дано-орієнтованого підходу ухвалення рішень. У таких умовах організаційна поведінка персоналу розглядається у зв’язку з використанням цифрових систем управління людськими ресурсами, платформ підбору персоналу та навчальних онлайн-середовищ, що зумовлює потребу в її аналізі на основі порівняльних емпіричних показників. Метою дослідження є оцінювання впливу цифрових HR-технологій на характеристики організаційної поведінки працівників через параметри комунікації, залученості та організації праці в умовах цифрової трансформації організацій. Матеріали дослідження включають наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів з проблематики цифровізації HR-процесів, відкриті емпіричні та статистичні дані щодо впровадження цифрових HR-рішень, а також внутрішню організаційну документацію підприємств, що відображає практики цифровізації HR-процесів у трьох компаніях: ТОВ «Інститут інформаційних технологій «Інтелліас», АТ «Укрпошта» та ТОВ «Нова пошта». Емпірична база сформована на основі порівняння показників до та після впровадження цифрових HR-інструментів у межах зазначених організацій. Методи дослідження базуються на поєднанні порівняльного та аналітичного підходів для зіставлення змін у HR-процесах у різних організаційних середовищах, а також для оцінювання їхнього впливу на показники ефективності управління персоналом. Додатково застосовано елементи структурно-функціонального аналізу для виявлення трансформацій HR-менеджменту під впливом цифровізації та узагальнення отриманих результатів. Результати. Цифровізація HR-процесів супроводжується суттєвими позитивними змінами ключових показників ефективності управління персоналом. Зокрема, скорочення частки рутинних операцій до 60 % забезпечує підвищення продуктивності кадрових процедур на 28 % за рахунок автоматизації та оптимізації робочих процесів. Системи відстеження кандидатів зменшують тривалість первинного відбору персоналу на 25 % завдяки автоматизованій обробці значної кількості заявок, тоді як онлайн-платформи навчання підвищують рівень професійної підготовки працівників на 18 % за умови охоплення 85 % персоналу. Використання цифрових комунікаційних платформ сприяє прискоренню виконання завдань на 28 % завдяки зменшенню затримок в обміні інформацією, а впровадження аналітичних HR-інструментів дозволяє знизити плинність персоналу на 12 % за рахунок більш точного виявлення ризиків втрати працівників. Загалом зафіксовано зростання показників комунікаційної ефективності, мотивації та продуктивності праці у межах емпірично встановлених діапазонів, отриманих шляхом порівняння до та після впроваджувальних значень. Висновки. Цифрові HR-технології трансформують параметри організаційної поведінки працівників за рахунок оптимізації тривалості виконання кадрових операцій, прискорення циркуляції управлінської інформації та підвищення структурованості й відстежуваності процесів прийняття рішень у межах HR-систем. Така зміна організаційної логіки особливо проявляється у сферах внутрішніх комунікацій, HR-аналітики та навчання персоналу, де зменшення інформаційних затримок супроводжується зростанням узгодженості дій між учасниками процесів та підвищенням обґрунтованості управлінських рішень. У результаті формується більш керована система використання людського капіталу, в якій ефективність визначається не лише швидкістю виконання операцій, а й якістю координації, точністю даних та рівнем інтеграції HR-функцій у загальну систему управління підприємством. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на оцінювання довгострокового впливу цифрових систем управління персоналом, алгоритмічних моделей ухвалення рішень та аналітичних платформ на стабільність організаційної поведінки, а також на дослідження трансформацій корпоративної культури та моделей поведінки працівників в умовах гібридних форматів праці.