ІНТЕГРАЦІЯ FINTECH У РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ ПРОЄКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ - Халатур, Світлана Миколаївна; Бровко, Лариса Іванівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Стрімкий розвиток цифрових технологій кардинально змінює середовище проєктного фінансування. Традиційні системи управління ризиками дедалі частіше виявляються неспроможними адекватно реагувати на виклики сучасних інвестиційних процесів. У статті досліджено, яким чином FinTech-інструменти та аналітика на основі даних переосмислюють методологію виявлення й нейтралізації загроз на всіх стадіях проєктного циклу. Окремо розглянуто операційні ризики, бюджетні ризики, ризики фінансової стійкості проєктної компанії та структурні ризики. Метою статті є обґрунтування теоретико-методологічних та практичних засад управління ризиками проєктного фінансування із використанням можливостей сучасних фінансових технологій і бізнес-аналітики, а також розроблення алгоритму їх інтеграції в систему ризик-менеджменту інноваційно-інвестиційних проєктів. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження становить комплекс взаємодоповнюючих методів. Системно-структурний підхід використовувався для побудови класифікації ризиків проєктного фінансування. Порівняльний аналіз забезпечив узагальнення наявних концепцій ризик-менеджменту. Контент-аналіз наукових праць та міжнародних стандартів забезпечив верифікацію отриманих висновків. Результати. За результатами дослідження ризики проєктного фінансування впорядковано за чотирма функціональними напрямами. Визначено прикладний потенціал FinTech-рішень на кожному етапі процесу управління ризиками. Авторами розроблено п’ятиетапний алгоритм інтеграції цифрових інструментів у систему ризик-менеджменту. Перспективи. Перспективним напрямом подальших наукових розробок є розробка методики оцінювання ефективності інтегрованих FinTech-систем ризик-менеджменту, а також дослідження регуляторних умов і бар’єрів, що визначають можливості впровадження FinTech-рішень у проєктне фінансування в країнах із трансформаційними економіками.