ТРАНСФОРМАЦІЯ РЕКЛАМНОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: ГЛОБАЛЬНІ ТРЕНДИ, АДАПТАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Радчук, Владислав Павлович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Об’єктом дослідження є рекламний бізнес як складова сучасної економіки, що функціонує під впливом цифровізації, глобальної конкуренції, зміни споживчої поведінки та трансформації комунікаційних каналів. У статті розв’язується проблема визначення ключових напрямів оновлення рекламної діяльності підприємств у світі та в Україні, оскільки традиційні моделі просування поступово втрачають ефективність, а ринок потребує гнучких, технологічно орієнтованих і водночас економічно обґрунтованих рішень. Мета. Метою дослідження є узагальнення глобальних трендів рекламного бізнесу, зокрема переходу до data-driven marketing, програматик-реклами, персоналізації комунікацій, омніканальності, використання штучного інтелекту, розвитку інфлюенсер-маркетингу та посилення ролі соціальної відповідальності брендів. Матеріали і методи. Отримані результати дозволили розв’язати зазначену проблему завдяки поєднанню теоретичного аналізу наукових підходів, порівняння зарубіжних і українських практик та виокремлення адаптаційних стратегій підприємств. Результати. Окрему увагу приділено українським реаліям, де рекламний ринок адаптується до умов воєнної нестабільності, обмежених бюджетів, міграції аудиторій, зростання цифрових платформ і зміни ціннісних орієнтирів споживачів. Це дає змогу розглядати рекламу не лише як інструмент просування, а як елемент бізнес-моделі й конкурентної стратегії. Такі результати пояснюються тим, що сучасний рекламний бізнес розвивається на перетині економіки даних, цифрових технологій, поведінкових змін і кризової адаптації. Перспективи. Практичне використання висновків можливе за умови впровадження системного аналізу цільових аудиторій, етичного використання даних, оптимізації рекламних бюджетів, поєднання глобальних технологічних рішень із локальним контекстом та формування довгострокової комунікаційної стратегії підприємства.