ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ КОМУНІКАЦІЇ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ І ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Тараненко, Олександр Олексійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах активної цифровізації сфери туризму та гостинності цифрові інструменти комунікації набувають важливого значення у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств готельного господарства та туристичної галузі. Посилення конкуренції на ринку туристичних і готельних послуг, зміна поведінки споживачів, зростання ролі цифрових платформ та активне використання онлайн-комунікацій зумовлюють необхідність впровадження сучасних цифрових технологій у систему взаємодії підприємств зі споживачами. Ефективне використання цифрових комунікацій сприяє покращенню клієнтського досвіду, формуванню позитивної репутації підприємств, підвищенню рівня лояльності клієнтів, розвитку системи прямих бронювань та зміцненню конкурентних позицій підприємств сфери туризму та гостинності. Мета. Метою статті є дослідження сучасних цифрових інструментів комунікації та обґрунтування їх ролі у забезпеченні конкурентоспроможності підприємств готельного господарства і туристичної галузі. Для досягнення поставленої мети систематизовано основні групи цифрових інструментів комунікації, досліджено особливості їх впливу на конкурентоспроможність підприємств сфери туризму та гостинності в умовах цифровізації, а також обґрунтовано практичні підходи до формування ефективної цифрової комунікаційної стратегії з орієнтацією на якість клієнтського досвіду. Матеріали і методи. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань цифровізації готельного господарства і туристичного бізнесу, цифрових маркетингових комунікацій, управління онлайн-репутацією та розвитку електронних платформ у сфері туризму та гостинності. У процесі дослідження використано методи наукового узагальнення, систематизації, порівняльного аналізу, структурно-логічного аналізу та графічного моделювання. Інформаційною базою дослідження стали аналітичні матеріали UN Tourism, Digital 2025 Global Overview Report, TripAdvisor, Phocuswright та інші сучасні цифрові й статистичні джерела. Результати. У результаті дослідження систематизовано основні групи цифрових інструментів комунікації підприємств готельного господарства і туристичної сфери, зокрема соціальні мережі та SMM, контент-маркетинг і пошукову оптимізацію, email-маркетинг і CRM-системи, мобільні застосунки, онлайн-репутаційний менеджмент, а також чат-боти та автоматизовані цифрові сервіси. Визначено, що комплексне використання цифрових комунікаційних інструментів забезпечує підвищення цифрової присутності підприємств, зміцнення довіри споживачів, покращення клієнтського досвіду, формування позитивної репутації та посилення конкурентних переваг у цифровому середовищі. Обґрунтовано доцільність інтеграції цифрових комунікацій у єдину систему взаємодії зі споживачами та систематизовано ключові показники ефективності цифрових комунікаційних інструментів. Практичним результатом дослідження стало розроблення алгоритму формування цифрової комунікаційної стратегії туристичних і готельних підприємств. Перспективи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з вивченням впливу технологій штучного інтелекту, великих даних, автоматизованих цифрових сервісів та персоналізованих цифрових комунікацій на трансформацію туристичного та готельного бізнесу, а також із розробленням методичних підходів до кількісного оцінювання впливу цифрових комунікацій на конкурентоспроможність підприємств сфери туризму та гостинності.