ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНИХ ВИКЛИКІВ - Скоромцова, Тетяна Олександрівна; Іванишина, Ольга Степанівна; Костриця, Богдан Ілліч (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Податкове адміністрування доцільно розглядати як цілісну організаційно-функціональну систему, що забезпечує виконання державою фіскальних функцій. В умовах воєнних та економічних викликів, зростання обсягів інформації та ускладнення фінансово-господарських операцій підвищуються вимоги до ефективності, швидкості та прозорості податкових процедур. За таких умов важливого значення набуває впровадження цифрових технологій, спрямованих на автоматизацію процесів оброблення податкової інформації, підвищення якості податкового контролю та удосконалення взаємодії між податковими органами і платниками податків. Мета. Комплексний аналіз сучасного стану цифровізації податкового адміністрування України в умовах економічних викликів, оцінці її ефективності та визначенні пріоритетних напрямів подальшого розвитку. Матеріали і методи. Інформаційну основу дослідження становили нормативно-правові акти України у сфері податкового адміністрування та цифрової трансформації державного управління, офіційні статистичні та аналітичні матеріали Державної податкової служби України (ДПС України), Міністерства фінансів України, міжнародні рекомендації Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, присвячені питанням цифровізації податкового адміністрування, управління податковими ризиками та впровадження цифрових технологій у сферу публічних фінансів. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів. Зокрема, метод теоретичного узагальнення та систематизації застосовано для дослідження сутності цифровізації податкового адміністрування та визначення її ключових характеристик; порівняльний аналіз – для оцінки сучасного стану впровадження цифрових реформ у податковій сфері та узагальнення міжнародного досвіду; статистичний і динамічний аналіз – для оцінювання основних показників розвитку цифрових сервісів і виявлення тенденцій цифрової трансформації податкового адміністрування в Україні у 2022–2024 рр.; табличний і графічний методи – для наочного представлення результатів дослідження; метод наукового моделювання – для розроблення пропозицій щодо вдосконалення податкового адміністрування шляхом інтеграції технологій штучного інтелекту. Результати. У статті здійснено комплексне дослідження процесів цифровізації податкового адміністрування в Україні в умовах трансформації економічного середовища та необхідності підвищення ефективності функціонування податкової системи. Узагальнено наукові підходи до трактування поняття цифровізації податкового адміністрування та визначено її зміст як системного процесу впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у діяльність податкових органів і взаємодію з платниками податків. Встановлено, що ключовими складовими цифровізації є автоматизація податкових процедур, розвиток електронного документообігу, створення інтегрованих інформаційних систем, застосування алгоритмів оброблення даних і формування цифрового середовища податкового контролю. Досліджено ключові реформи у сфері цифровізації податкового адміністрування, серед яких впровадження електронного аудиту, який передбачає використання стандартизованих форматів даних для автоматизованого аналізу фінансової інформації платників; електронного акцизу, як системи простежуваності алкогольної та тютюнової продукції від виробника чи імпортера до кінцевого споживача. Досліджено як напрямок адміністрування податків, автоматичне формування декларацій на основі попередньо заповнення податкових декларацій, що спрощує процедуру подання звітності та зменшує ризик помилок; автоматизацію камеральних перевірок та розвиток електронних сервісів для платників податків. Проведено аналіз динаміки ключових показників інтеграції цифрових технологій у ДПСУ в 2022–2024 рр., що засвідчив поступове зростання кількості користувачів електронних сервісів, розширення можливостей електронного кабінету платника, збільшення частки подання звітності в електронній формі та активізацію використання програмних реєстраторів розрахункових операцій. В роботі також досліджено розвиток реформування автоматизованих систем управління податковими ризиками, основним елементом якого має бути комплаєнс-ризик (CRM/УКР), розвиток і впровадження якого дозволить класифікувати (категоризувати) ризики в залежності від ймовірності їхньої реалізації за шкалою високого, середнього або низького рівнів для кожного із стовпів комплаєнсу та розробити стратегії пом'якшення (мінімізації) наслідків, що відносяться до виявленого ризику. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях з метою подальшого розвитку цифрових технологій у податковій сфері пропонується вдосконалення податкового адміністрування в Україні на основі використання технологій штучного інтелекту, що сприятиме підвищенню ефективності податкового контролю, оптимізації ресурсів та покращенню взаємодії між державою і платниками податків. А також, як перспективний напрямок цифровівації адміністрування податків, пропонується зосередити увагу на розвитку автоматичного міжнародного обміну інформацією відповідно до стандарту CRS, впровадження якого забезпечує доступ до фінансової інформації про рахунки резидентів за кордоном та розширює можливості виявлення незадекларованих доходів.