ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ІНСТИТУЦІЙНІ ЧИННИКИ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Бугас, Наталія Валеріївна; Цалко, Тетяна Ростиславівна; Бугас Василь Валерійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасний етап розвитку економіки України характеризується активізацією процесів цифрової трансформації, які охоплюють усі сфери господарської діяльності та формують нові умови функціонування підприємств. Поширення цифрових технологій, розвиток платформної економіки, електронної комерції, цифрових екосистем і систем штучного інтелекту зумовлюють необхідність трансформації традиційних бізнес-моделей суб’єктів господарювання. Водночас ефективність цифрових перетворень залежить не лише від рівня технологічного розвитку, але й від якості інституційного середовища, державної політики підтримки цифровізації та розвитку цифрової інфраструктури. Особливої актуальності зазначені питання набувають в умовах воєнних та післявоєнних трансформацій економіки України, коли цифровізація стає одним із ключових інструментів забезпечення стійкості бізнесу, підвищення його конкурентоспроможності та інтеграції до європейського економічного простору. Мета. Метою дослідження є обґрунтування впливу державної підтримки та інституційного середовища на трансформацію бізнес-моделей суб’єктів господарювання в умовах цифровізації економіки України, а також визначення основних напрямів удосконалення механізмів державного сприяння цифровому розвитку підприємництва. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали нормативно-правові акти України у сфері цифрового розвитку та підтримки підприємництва, офіційні статистичні дані, аналітичні звіти міжнародних і національних організацій, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених з питань цифрової трансформації бізнесу, державного регулювання та інституційної економіки. У процесі дослідження використано методи теоретичного узагальнення та систематизації – для розкриття сутності цифрової трансформації бізнес-моделей; аналізу та синтезу – для визначення впливу державної підтримки на цифровізацію підприємницької діяльності; порівняльного аналізу – для дослідження сучасних тенденцій розвитку цифрового підприємництва; системного підходу – для оцінювання взаємозв’язку між інституційним середовищем та цифровою модернізацією бізнесу; логічного узагальнення – для формування висновків і практичних рекомендацій. Результати. У статті здійснено комплексне дослідження впливу державної підтримки та інституційного середовища на трансформацію бізнес-моделей суб’єктів господарювання в умовах цифровізації економіки України. Встановлено, що цифрова трансформація сучасного підприємництва відбувається під впливом не лише технологічних факторів, але й державної політики цифрового розвитку, регуляторних механізмів та інституційних умов функціонування бізнесу. Досліджено сучасні тенденції розвитку цифрових бізнес-моделей, обумовлені поширенням платформної економіки, електронної комерції, цифрових екосистем, технологій штучного інтелекту та автоматизованих систем управління. Визначено роль державної підтримки у стимулюванні цифровізації підприємницької діяльності через розвиток електронного урядування, цифрових державних сервісів, електронного документообігу, цифрової ідентифікації та інноваційних програм підтримки бізнесу. Проаналізовано функціонування цифрових платформ «Дія» та «Дія City» як інструментів модернізації інституційного середовища підприємництва в Україні. Доведено, що результативність цифрової трансформації бізнес-моделей значною мірою залежить від рівня розвитку цифрової інфраструктури, якості державного регулювання, інвестиційної підтримки та рівня цифрових компетентностей людського капіталу. Виявлено основні бар’єри цифрової модернізації підприємств, серед яких недостатність фінансових ресурсів, нерівномірність цифрового розвитку секторів економіки, кадрові обмеження та зростання кіберзагроз. Обґрунтовано необхідність удосконалення механізмів державної підтримки цифровізації бізнесу, розвитку інноваційних екосистем та посилення інтеграції України до європейського цифрового простору. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на розроблення методичних підходів до оцінювання ефективності державної підтримки цифрової трансформації підприємств, удосконалення інструментів цифрового регулювання підприємницької діяльності, а також формування механізмів адаптації бізнес-моделей українських підприємств до умов післявоєнного відновлення економіки та інтеграції до єдиного цифрового ринку Європейського Союзу.