ЕКОНОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ФАКТОРІВ СПОЖИВЧИХ ВИТРАТ ДОМОГОСПОДАРСТВ У РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Задорожна, Анна Володимирівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У макроекономічному вимірі поведінка домогосподарств безпосередньо впливає на динаміку економічного розвитку, оскільки споживчі витрати становлять значну частку кінцевого використання ВВП. У багатьох прикладних дослідженнях основна увага приділяється впливу доходів домогосподарств на рівень їхніх витрат. Однак використання лише одновимірних залежностей не дозволяє повністю описати механізм формування витрат, оскільки вони не враховують комплексу інших чинників – зокрема, розміру родини та рівня урбанізації. З огляду на це постає потреба у методах прикладної економетрії. Мета. Економетричне оцінювання впливу основних соціально-економічних факторів на рівень сукупних споживчих витрат домогосподарств. Матеріали і методи. Інформаційною базою дослідження є статистичні дані щодо регіональних сукупних споживчих витрат домогосподарств за 2021 рік та наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів із питань аналізу споживчої поведінки. У процесі роботи використано методи теоретичного узагальнення, статистичного аналізу для оцінювання взаємозв’язків між показниками та економетричне моделювання для побудови регресійних моделей. Результати. На основі емпіричних даних побудовано та статистично підтверджено регресійну модель оцінювання сукупних витрат домогосподарств. Отримані результати показали статистичну незначущість демографічних і територіальних чинників (середнього еквівалентного розміру домогосподарства та частки міських домогосподарств) і підтвердили визначальний вплив загального доходу. У спрощеній моделі оцінено граничну схильність до споживання, яка становить 0,53. Наукова новизна полягає в уточненні кількісної оцінки впливу доходу, демографічних та територіальних характеристик на споживчі витрати домогосподарств на регіональному рівні України за даними 2021 року. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на аналіз змін у структурі споживчих витрат домогосподарств України в умовах воєнного періоду та післявоєнного відновлення, а також на використання даних за кілька років для оцінювання динаміки споживчої поведінки населення.