ОРГАНІЗАЦІЙНА МОДЕЛЬ ІНТЕГРАЦІЇ ПРИВАТНИХ МЕДИЧНИХ КЛІНІК У СОЦІАЛЬНО МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ПАЦІЄНТАМ ІЗ ТРАВМАМИ ВІЙНИ (НА ПРИКЛАДІ ПРОГРАМИ «БЕЗ СЛІДІВ ВІЙНИ») - Лопаткіна, Оксана Олександрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті здійснено комплексний аналіз організаційної моделі залучення приватних медичних клінік до соціально-медичної допомоги пацієнтам із травмами війни на прикладі програми «Без слідів війни». Актуальність дослідження визначається зростанням потреб у лікуванні рубцевих деформацій, посттравматичних змін зовнішності, довготривалій реабілітації та психосоціальному відновленні постраждалих на тлі перевантаження державної системи охорони здоров’я. Метою статті є обґрунтування управлінської цінності мережевої моделі залучення приватних клінік до соціально-медичної допомоги постраждалим від травм війни та визначення її переваг, обмежень і напрямів подальшого розвитку. Матеріали і методи. Методологічну основу становили системний, структурно-функціональний і порівняльний підходи, контент-аналіз документів проєкту, описова статистика та аналітичне групування даних про клініки-учасниць. Результати. Встановлено, що сформовано керовану мережу закладів різного профілю, поєднала лікувальний, координаційний і соціально-психологічний компоненти, а також створила передумови для стандартизації рішень через розроблення консенсусного підходу до лікування рубців. Доведено, що результативність такої моделі залежить від координації, маршрутизації пацієнтів, управління даними, стандартизації клінічних рішень і міжсекторальної взаємодії. Із цього погляду програма має потенціал не лише як благодійний або професійний кейс, а як практичний підхід масштабованої мережевої моделі. Перспективи. Подальший розвиток програми «Без слідів війни» доцільно здійснювати через формалізацію управлінських процедур, стандартизацію критеріїв якості та інтеграцію в системні механізми післявоєнної відбудови сфери охорони здоров’я.