ІНТЕГРАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ АДАПТАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ У ВОЄННИЙ І ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОДИ - Денисенко, Віктор Сергійович; Поковба, Дмитро Васильович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Повномасштабна війна, структурне скорочення економічної активності, зростання бюджетного дефіциту та потреби у фінансуванні сектору безпеки суттєво ускладнюють забезпечення фіскальної стійкості держави. За таких умов податкова система повинна не лише забезпечувати стабільність бюджетних надходжень, але й демонструвати здатність до швидкого реагування на кризові шоки, підтримувати економічну активність та сприяти післявоєнному відновленню економіки. Традиційні економетричні підходи не дозволяють повною мірою врахувати нелінійний характер взаємозв’язків, багатокритеріальність та високий рівень невизначеності, характерний для сучасних кризових процесів. У зв’язку з цим актуалізується необхідність використання методів нечіткої логіки, здатних формалізувати складні соціально-економічні системи за умов неповної визначеності. Мета. Метою дослідження є розроблення концептуально-методичного підходу до інтегрального оцінювання адаптаційної спроможності податкової системи України на основі багаторівневої нечіткої моделі Мамдані в умовах воєнних і післявоєнних трансформацій. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) офіційні статистичні дані щодо функціонування податкової системи України у 2018–2025 рр.; 2) наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів з проблематики нечіткого моделювання, фіскальної стійкості та адаптивності податкових систем; 3) аналітичні матеріали щодо макроекономічних і фіскальних трансформацій в умовах воєнної економіки. У процесі дослідження використано такі наукові методи: системного аналізу (при формуванні структури інтегрального індексу адаптаційної спроможності); аналізу та синтезу (при відборі показників і побудові субіндексів); методів теорії нечітких множин і нечіткого логічного висновку Мамдані (при побудові багаторівневої нечіткої моделі); сценарного аналізу (при прогнозуванні розвитку адаптаційної спроможності податкової системи); теоретичного узагальнення (при інтерпретації результатів моделювання). Результати. У статті запропоновано науково обґрунтований підхід до інтегрального оцінювання адаптаційної спроможності податкової системи України в умовах воєнних і післявоєнних трансформацій. Адаптаційна спроможність інтерпретується як здатність системи забезпечувати стабільність фіскальних надходжень, гнучко реагувати на макроекономічні шоки та підтримувати бюджетну рівновагу. Розроблено багаторівневу нечітку модель на основі алгоритму Мамдані, що агрегує чотири субіндекси: фіскальної результативності, гнучкості податкової політики, структурної стійкості податкової бази та інституційної спроможності. Доведено переваги використання нечіткої логіки для моделювання нелінійних взаємозв’язків і невизначеності. Отримано динаміку інтегрального показника за 2018–2025 рр. та здійснено сценарне прогнозування, що дозволяє використовувати модель як інструмент стратегічного аналізу фіскальної політики. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях доцільно вдосконалити структуру інтегральної моделі шляхом включення показників податкової дисципліни, рівня тінізації економіки, екологічних і поведінкових чинників, а також використання адаптивних нейро-нечітких систем та методів машинного навчання для автоматизованої оптимізації функцій належності й бази нечітких правил.