ІЄРАРХІЧНА МОДЕЛЬ ДЬЮ-ДИЛІДЖЕНС ЯК ЗАСІБ УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ПРИВАБЛИВІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Лункевич, Володимир Володимирович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Інвестиційна привабливість підприємства є одним із ключових об’єктів управління в умовах посилення глобальної конкуренції за прямі іноземні інвестиції (далі – ПІІ) та структурної перебудови економіки України під впливом воєнних викликів і завдань повоєнного відновлення. У глобальній економіці, де капітал високомобільний і конкурує між юрисдикціями у режимі реального часу, здатність національних підприємств демонструвати стійку та верифіковану інвестиційну привабливість стає вирішальним макроекономічним фактором, що визначає не лише власні перспективи підприємства, а й макроекономічну стійкість країни загалом. У післявоєнному відновленні України, де потреба у залученні значних обсягів іноземного капіталу для модернізації виробничої бази, інфраструктури та технологічного оновлення оцінюється міжнародними інституціями у сотні мільярдів доларів США, питання якості процедур передінвестиційної перевірки набуває не лише корпоративного, а й національно-економічного значення, оскільки кожен провальний інвестиційний кейс знижує сукупну довіру іноземних інвесторів до української юрисдикції та підвищує вартість залучення капіталу для всіх наступних учасників ринку. Україна впродовж останніх десятиліть демонструє суперечливу динаміку залучення ПІІ: попри стабільні обсяги акумульованого капіталу в окремих секторах економіки, спостерігається невиправдано висока частота провальних угод, які завершуються банкрутством об’єкта інвестування, тривалими судовими спорами або фактичною втратою інвестицій. Ця двоїстість має конкретне джерело – інформаційну асиметрію на передугодовій фазі інвестиційного процесу, посилену об’єктивно нижчою якістю та доступністю публічних реєстрів у країнах з ринками, що формуються, а також обмеженою практикою застосування міжнародних стандартів корпоративного управління та фінансової звітності українськими підприємствами-цілями. Корінною причиною таких провалів виступає не макроекономічна кон’юнктура, а системний дефіцит та якісні дефекти процедур передінвестиційної перевірки (due diligence, далі – DD): непроведення DD, неповнота охоплення ризиків у межах виконаного DD або помилкова ідентифікація конкретних ризиків стають тригерами значної частки збиткових інвестиційних рішень, причому втрати від таких провалів охоплюють не лише пряму фінансову складову (списання інвестицій, юридичні витрати), а й непрямі компоненти – репутаційні втрати, опортуністичні втрати від альтернативних угод, ускладнення наступних транзакцій. Сучасна академічна та практична література акцентує увагу на необхідності поглибленого DD саме у транскордонних угодах за участі країн з ринками, що формуються, оскільки частота незавершених або провальних трансакцій у цьому сегменті помітно перевищує аналогічний показник для угод між розвинутими економіками; критичною детермінантою успіху виступає не обсяг проведеної перевірки, а її методологічна структурованість і глибина. Водночас наявні в науковій літературі та практиці інвестиційного консалтингу методичні підходи до структурування процедур DD декомпозують перевірку лише на одному (за переліком видів DD: фінансовий, юридичний, комерційний, операційний, податковий, кадрово-репутаційний, екологічний) або, у кращому випадку, двох (вид DD + основні аналітичні напрями всередині виду) рівнях, забезпечуючи концептуальну орієнтацію, але не дозволяючи ані попередньо калібрувати глибину перевірки відповідно до вартості та складності інвестиційної угоди, ані ретроспективно встановити рівень аналітичної декомпозиції, на якому DD-команда пропустила критичний ризик. Таке обмеження є особливо проблематичним у випадках, коли провал інвестиції стає предметом судового розгляду чи внутрішнього корпоративного аудиту, оскільки відсутня формальна сітка координат для локалізації методологічного провалу та призначення відповідальності між учасниками DD-команди (фінансовими, юридичними, комерційними радниками, незалежними аудиторами). Зазначене формує науково-практичну проблему, що вимагає розробки методологічного інструментарію DD з керованою глибиною деталізації, ретроспективною діагностичною спроможністю та універсальним покриттям усього спектру видів DD, придатного для практичного застосування інвестиційними банками, фондами прямих інвестицій, кредиторами та консультантами в умовах ринку, що розвивається. Мета. Метою статті є демонстрація розробленої автором чотирирівневої ієрархічної моделі алгоритму проведення процедур дью-дилідженс як інструменту управління інвестиційною привабливістю підприємства, що забезпечує структуровану декомпозицію перевірки за критерієм глибини та реалізує два принципово нові управлінські ефекти: проспективний – на стадії планування DD інвестор калібрує ресурси, час і вартість процедури відповідно до глибини, необхідної для конкретної угоди; ретроспективний – у разі реалізації ризику, не виявленого під час DD, модель дозволяє точно ідентифікувати рівень, на якому стався пропуск, і використати цей висновок для удосконалення процедур у наступних угодах. Завданнями статті є: обґрунтування актуальності проблеми через побудову інтегрованого рейтингу секторів економіки України за фактичною інвестиційною привабливістю; структурне опрацювання чотирирівневої моделі з її механізмами керованої глибини та зворотних переходів між рівнями; демонстрація діагностичної спроможності моделі на двох судово підтверджених кейсах провальних інвестицій у переробній промисловості України, відібраних із ширшої вибірки, опрацьованої в межах дисертаційного дослідження; зведене мапування виявлених DD-провалів за всіма видами DD з метою підтвердження універсальності моделі. Матеріали і методи. Інформаційну базу дослідження склали: офіційні статистичні дані Національного банку України (статистика залишків прямих іноземних інвестицій за КВЕД на кінець року) та Державної служби статистики України (структура виробництва валової доданої вартості за КВЕД) за чотири роки спостережень 2020–2023 рр.; матеріали Єдиного державного реєстру судових рішень України – постанови та ухвали господарських судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій у двох проаналізованих кейсах, зокрема ухвала Господарського суду Дніпропетровської області від 20.04.2021 про затвердження реєстру вимог кредиторів у справі №904/6691/20, постанова того ж суду від 06.07.2021 про визнання банкрутом, постанова Центрального апеляційного господарського суду від 22.11.2021, постанова Верховного Суду від 08.06.2022, а також ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 30.11.2021 у кейсі АМКР; відкриті корпоративні джерела учасників проаналізованих угод (фінансова звітність, аудиторські висновки, проспекти емісії, корпоративні річні звіти); праці зарубіжних і вітчизняних дослідників 2020–2025 рр. з методології DD, корпоративного управління та оцінювання інвестиційної привабливості підприємства, а також Стандарти ОЕСР з відповідального ведення бізнесу як референсний міжнародно-регуляторний документ. У дослідженні застосовано комплекс взаємодоповнюваних методів: системно-структурний аналіз (для побудови ієрархії рівнів моделі, визначення зв’язків між рівнями, розробки механізму зворотних переходів та порівняння з наявними одно- і дворівневими фреймворками); статистичний аналіз і метод експертних оцінок (для побудови інтегрованого рейтингу секторів економіки України за фактичною інвестиційною привабливістю як середнього арифметичного часток сектора у залишках ПІІ і структурі ВДВ); кейсовий метод – case study analysis (для емпіричної верифікації моделі на матеріалах конкретних угод); ретроспективний аналіз з елементами форензику (для встановлення рівня моделі, на якому DD-команда мала виявити критичний ризик, і локалізації структурних провалів процедури перевірки за рівнями 1–4 моделі); порівняльний аналіз (для зведеного мапування DD-провалів обох кейсів на всі види DD з метою верифікації універсальності моделі). Результати. Запропоновано чотирирівневу ієрархічну модель алгоритму DD із керованою глибиною деталізації, що декомпозує процедуру перевірки за рівнями: вид DD (рівень 1) → напрям DD (рівень 2) → об’єкт перевірки (рівень 3) → предмет перевірки (рівень 4) – і передбачає зворотні переходи між рівнями для уточнення гіпотез ризику; модель є наскрізною та застосовується до всіх семи видів DD класичної таксономії (фінансовий, юридичний, комерційний, операційний, податковий, кадрово-репутаційний, екологічний). Розроблено інтегрований рейтинг секторів економіки України за фактичною інвестиційною привабливістю 2020–2023 рр. на основі усереднення відсоткових часток сектора у залишках ПІІ та структурі виробництва ВДВ, що дозволяє відсіяти спекулятивну привабливість (висока концентрація ПІІ при низькій макроекономічній віддачі) та хибну значущість (висока питома вага у ВВП без підтвердження міжнародним капіталом); у побудованому рейтингу переробна промисловість посідає першу позицію (24,58 %), випереджаючи оптову та роздрібну торгівлю (17,19 %) і добувну промисловість (11,05 %) на 7,39 та 13,53 в.п. відповідно. Модель забезпечує два принципово нові управлінські ефекти: проспективний – керована калібровка глибини DD під вартість і складність угоди (рівні 1–2 для угод низької вартості, 1–3 для середніх, повне розгортання на всіх чотирьох рівнях для високовартісних і стратегічних угод), та ретроспективний – точна локалізація рівня, на якому DD-команда пропустила критичний ризик. Демонстрацію діагностичної спроможності моделі здійснено на матеріалах двох судово підтверджених кейсів провальних інвестицій у переробній промисловості. У кейсі ПрАТ «АК “Богдан Моторс”» (банкрутне провадження №904/6691/20 Господарського суду Дніпропетровської області, остаточно підтверджене постановою Верховного Суду від 08.06.2022) реєстр вимог кредиторів становив близько 6,7 млрд грн, з яких на UniCredit Bank AG припало 1,78 млрд грн і на АТ «Укрексімбанк» – 1,64 млрд грн (сукупні втрати банків близько 3,4 млрд грн); структурно DD-провал локалізований на рівнях 3–4 за фінансовим, юридичним та комерційним DD, зокрема в напрямі географічної концентрації виторгу на ринок РФ і СНД та прихованої спорідненості значної частини майбутніх кредиторів з кінцевим бенефіціаром позичальника (Sarevin Investments LTD, ЗНВКІФ «БРІЗ», ТОВ «Фінансова компанія “Фінворк”»), що дозволило пов’язаним структурам здобути контроль над комітетом кредиторів у банкрутному провадженні. У кейсі ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (приватизація 2005 р. за 4,8 млрд дол. США) сукупні інвестиції за 17 років роботи склали понад 10 млрд дол. США, з яких понад 6 млрд дол. США – у модернізацію виробництва та екологічні заходи, що еквівалентно подвоєнню сукупної вартості інвестиційного проекту проти первинної оцінки активу; DD-провал локалізований на рівнях 2–3 за операційним, екологічним, юридичним і податковим DD, переважно у напрямі недооцінки повної вартості післяприватизаційних капітальних і екологічних зобов’язань нового власника та регуляторної нестабільності податкового режиму України. Зведене мапування виявлених DD-провалів за обома кейсами забезпечує покриття 6 із 7 видів DD класичної таксономії (фінансовий, юридичний, комерційний, операційний, екологічний, податковий), що підтверджує універсальність запропонованої моделі. Порівняльна характеристика моделі та наявних фреймворків демонструє якісний приріст за критеріями глибини декомпозиції (4 проти 1–2 рівнів), керованості глибини під вартість угоди (повна проти відсутньої / часткової), наявності зворотних переходів між рівнями (передбачені проти відсутніх) та можливості ретроспективної локалізації DD-провалу (до конкретного предмета перевірки проти неможливої / до рівня напряму). Наукове значення результатів полягає у заповненні методологічної прогалини щодо ієрархічного структурування процедур DD за критерієм глибини та формуванні цілісного діагностичного інструментарію, що поширюється на всі види DD одночасно; практичне значення моделі визначається можливістю її безпосереднього застосування інвестиційними банками та фондами прямих інвестицій – для калібрування глибини DD під конкретну угоду, кредиторами – для виявлення прихованих структурних вразливостей бізнес-моделі позичальника, реципієнтами інвестицій – для самооцінки інвестиційної привабливості та превентивної адресації типових DD-провалів, консультантами і аудиторами – як стандартизована рамка для DD-звітів. Перспективи. Перспективи подальших розробок включають декілька взаємопов’язаних напрямів. По-перше, поширення моделі на наступні позиції рейтингу секторів економіки України – оптову та роздрібну торгівлю, добувну промисловість, інформацію та телекомунікації – з адаптацією предметного наповнення рівнів 3–4 до галузевої специфіки. По-друге, розробка кількісних метрик глибини DD (наприклад, частки рівнів моделі, реально покритих перевіркою) для коректного зіставлення з вартістю та складністю інвестиційної угоди та формалізації співвідношення «вартість DD – глибина DD – ймовірність провалу». По-третє, формування програмного інструментарію (DD-checklist generator) на основі моделі для автоматизованої генерації галузево-специфічних чек-листів предметної перевірки за рівнем 4. По-четверте, дослідження кореляції між повнотою DD за рівнями моделі та спостережуваною дохідністю прямих іноземних інвестицій з використанням розширеної емпіричної вибірки кейсів. По-п’яте, окремим перспективним напрямом є розширення класичної семивидової таксономії DD: класичний перелік (фінансовий, юридичний, комерційний, операційний, податковий, кадрово-репутаційний, екологічний) уже зараз доповнюється восьмим – технологічним DD (Technology/IT/Cyber DD), що охоплює архітектуру програмного забезпечення, кібербезпеку, обробку даних і регуляторну відповідність (GDPR, NIS2); подальша еволюція таксономії обумовлена викликами часу і прогнозовано призведе до формалізації ESG-спеціалізованого DD (виокремлення з кадрово-репутаційного й екологічного блоків як самостійного виду під впливом регуляторних ініціатив CSRD/ESRS), AI-/алгоритмічного DD (для перевірки моделей машинного навчання та автоматизованих систем прийняття рішень), кліматично-транзитивного DD (для оцінки ризиків переходу до низьковуглецевої економіки) та інших нових видів, відповідних до конкретних регуляторних і технологічних викликів періоду. Запропонована чотирирівнева модель є архітектурно відкритою до інтеграції цих нових видів DD як додаткових елементів першого рівня без необхідності перебудови нижчих рівнів декомпозиції, що забезпечує її довгострокову життєздатність як методологічного інструментарію в умовах динамічної еволюції стандартів передінвестиційної перевірки. Окремий перспективний вектор становить адаптація моделі для українських банків-кредиторів у межах формалізованих внутрішніх процедур кредитного DD. Актуальним залишається також міжнародне порівняльне дослідження діагностичної спроможності моделі на кейсах провальних інвестицій з інших юрисдикцій з ринками, що формуються. Завершальним напрямом подальших розробок виступає інтеграція чотирирівневої моделі з кількісними методами оцінювання інвестиційної привабливості (моделями дисконтованих грошових потоків та реальних опціонів) для отримання інтегральної передінвестиційної оцінки активу, що поєднує якісну верифікацію ризиків за рівнями DD з кількісним обрахунком справедливої ціни угоди.