УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВ ДЕРЕВООБРОБНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Гуріна, Наталія Валеріївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасний розвиток економіки супроводжується поглибленням трансформацій, що впливають як на інституційні основи діяльності суб’єктів господарювання, так і на методологію формування їх фінансових результатів. В умовах нинішньої нестабільності особливої актуальності набуває необхідність вдосконалення системи обліку доходів підприємств, оскільки доходи виконують функцію ключового індикатора результативності господарської діяльності та формують основу для визначення фінансових результатів, податкових зобов’язань і прийняття управлінських рішень на різних рівнях економічної системи. Вагомий вплив на формування сучасної моделі обліку доходів в Україні зумовлює необхідність гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами фінансової звітності. Такий процес супроводжується переглядом усталених підходів до визнання, оцінки та класифікації доходів, що, у свою чергу, зумовлює появу низки методологічних та прикладних проблем. Особливої уваги потребує дослідження галузевих аспектів організації обліку доходів, оскільки специфіка виробничих процесів безпосередньо впливає на порядок їх формування та відображення у звітності. У цьому контексті деревообробна галузь становить значний науковий і практичний інтерес, що обумовлено складною багатостадійною структурою виробництва, наявністю проміжних продуктів та можливістю отримання доходів на різних етапах технологічного процесу. Зазначені особливості зумовлюють потребу в удосконаленні системи аналітичного обліку доходів деревообробних підприємств з метою формування ефективного інформаційного забезпечення. Мета. Метою статті є дослідження концептуальних підходів до трактування терміну «доходи», розробка пропозицій щодо класифікації доходів підприємств, із урахуванням сучасних трансформацій економічного середовища та галузевої специфіки їх діяльності, а також обґрунтування практичних рекомендацій щодо вдосконалення аналітичного обліку доходів на підприємствах деревообробної галузі. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступили: 1) вітчизняні та міжнародні нормативно-правові акти щодо регулювання обліку доходів підприємств; 2) праці науковців, які проводили науково-практичні дослідження у сфері обліку доходів. У процесі проведеного дослідження було використано наступні наукові методи: теоретичного узагальнення і порівняння (для уточнення економічної сутності та розкриття змісту доходів як економічної категорії); причинно-наслідкового зв’язку й абстрактно-логічний (для вдосконалення класифікації доходів); аналізу та синтезу (для розробки пропозицій щодо удосконалення підходів до відображення у бухгалтерському обліку інформації про доходи суб’єктів господарювання); логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків дослідження). Результати. У статті здійснено узагальнення теоретико-методичних і прикладних аспектів обліку доходів підприємств у контексті трансформації економічного середовища. На основі порівняльного аналізу національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та міжнародних стандартів фінансової звітності виявлено методологічні розбіжності у підходах до визнання й оцінки доходів. Уточнено економічну сутність категорії «доходи» з позицій системного підходу, що дозволяє розглядати їх не лише як результат діяльності, але і як інструмент стратегічного управління, акцентуючи увагу на визначальній ролі управлінських рішень у процесі їх формування. Обґрунтовано організацію обліку доходів на підприємствах деревообробної промисловості, зумовлену багатостадійністю виробництва та наявністю проміжної продукції, що потребує підвищеного рівня аналітичності облікової інформації. Це, у свою чергу, зумовило розробку пропозицій щодо удосконалення класифікації доходів відповідно до якої надано рекомендації для підприємств деревообробної галузі щодо деталізації інформації, яка відображається на рахунку 70 «Доходи від реалізації» у розрізі технологічних етапів і видів продукції. Такий підхід забезпечить прозорість формування доходів і розширить можливості контролю за ефективністю діяльності суб’єкта господарювання. Перспективи. Перспективи подальших наукових досліджень, на нашу думку, доцільно пов’язати з особливостями відображення інформації про доходи підприємств деревообробної галузі у формах фінансової та внутрішньогосподарської звітності, що забезпечить покращення методики та організації бухгалтерського обліку доходів.