УПРАВЛІННЯ СТРАХОВИМИ РИЗИКАМИ В СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ - Підлипна, Радміла Петрівна; Добіжа, Наталія Володимирівна; Гриник, Олена Ігорівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Система соціального страхування України функціонує в умовах соціально-економічної нестабільності, демографічних змін, зміни структури ринку праці, фіскальних проблем, а також посилення тиску на фінансові механізми країни, які забезпечують виплати на соціальне страхування громадян країни. Тому управління страховими ризиками в системі соціального страхування України є особливо важливим для забезпечення стабільності, збалансованості та гнучкості цієї системи соціального страхування. Управління цими страховими ризиками дає змогу розпізнати фактори, які можуть призвести до порушення фінансової стабільності системи соціального страхування, негативний вплив, який такі фактори можуть мати на здатність системи виконувати свої соціальні зобов’язання, якість соціального страхування, яке надається громадянам України. Таким чином, кожен із цих факторів вказує на необхідність уточнення сутності страхових ризиків у системі соціального страхування України, класифікації цих страхових ризиків та визначення підходів до мінімізації цих виявлених ризиків в умовах, що існують сьогодні в країні. Мета дослідження – обґрунтувати теоретичні та прикладні основи управління ризиками в системі соціального страхування України, уточнити зміст ризиків, їх види та напрями вдосконалення управління цими ризиками у сфері соціального страхування. Матеріали і методи. Матеріали дослідження включають: законодавчі та нормативно-правові акти, що регулюють функціонування системи соціального страхування в Україні; наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених з проблем страхування, соціального забезпечення, фінансової стійкості системи страхування та управління ризиками; підходи до аналізу ризиків у системі соціального страхування. У ході даної науково-дослідної роботи були використані такі методи: для вивчення економічної сутності ризиків у системі соціального страхування – метод теоретичного узагальнення та систематизації; вивчити причинно-наслідкові зв’язки між факторами ризику та параметрами функціонування системи – метод аналізу та синтезу; для групування факторів ризику – метод класифікації; дослідити місце ризик-менеджменту в системі соціального страхування – методом структурно-функціонального аналізу; для формування науково-практичних пропозицій – метод логічного узагальнення. Результати. У статті розкривається економічний зміст страхових ризиків у системі соціального страхування України – ймовірні події та процеси, які можуть призвести до порушення фінансової збалансованості цієї системи та її здатності забезпечувати соціальний захист населення. Доведено, що ризики систем соціального страхування мають комплексний характер і виникають внаслідок впливу широкого кола факторів на функціонування цих систем. У статті систематизовано види ризиків, які можуть виникнути в системі соціального страхування України. Визначено вплив якості управління та моніторингу системи соціального страхування на здатність системи ефективно управляти страховими ризиками. Доведено, що вдосконалення управління ризиками в системах соціального страхування потребує реалізації системного підходу до вирішення цих проблем. У дослідженні запропоновано необхідність управління страховими ризиками в системі соціального страхування України як безперервного процесу виявлення, оцінки, контролю та мінімізації цих ризиків з метою підвищення стійкості соціального страхування та ефективності соціального захисту населення України. Перспективи. Подальші наукові дослідження мають також бути спрямовані на розробку методологічного інструментарію кількісної оцінки страхових ризиків у системі соціального страхування України, розробку моделей прогнозування впливу ідентифікованих страхових ризиків на фінансовий стан страхових фондів, а також розробку механізмів цифрового моніторингу та вдосконалення системи управління страховими ризиками у сфері соціального страхування.