ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА У ФОРМУВАННІ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Виклюк, Мар’яна Іванівна; Ліщинський, Андрій Михайлович; Майор, Ольга Володимирівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах воєнного стану особливої актуальності набуває проблема формування інвестиційної привабливості агропромислових підприємств України. Це зумовлено зростанням виробничих і фінансових ризиків, порушенням логістики, руйнуванням інфраструктури та обмеженим доступом до інвестиційних ресурсів. Інвестиційна привабливість підприємств визначається не лише їх внутрішнім економічним потенціалом і фінансовою стійкістю, а й якістю зовнішнього інституційного середовища, у якому ключову роль відіграє державна фінансова підтримка. У нинішніх безпекових реаліях вона є інструментом стабілізації господарської діяльності, збереження виробничого потенціалу, активізації інвестиційних процесів та забезпечення продовольчої безпеки. Дієвими формами такої підтримки є пільгове кредитування, компенсаційні та грантові програми, орієнтовані на пріоритетні галузі – садівництво, ягідництво й тепличне господарство, а також інструменти стимулювання аграрного виробництва у регіонах з різним рівнем безпекових та інфраструктурних можливостей. Це актуалізує потребу в оцінюванні їх результативності та впливу на економічну ефективність агропромислових підприємств України. Мета. Метою статті є теоретико-прикладне обґрунтування ролі державної фінансової підтримки у формуванні інвестиційної привабливості агропромислових підприємств України та оцінювання ефективності окремих її інструментів в умовах воєнного стану з урахуванням регіональної диференціації. Матеріали і методи. Методичну основу дослідження становили теоретичне узагальнення підходів до розуміння інвестиційної привабливості агропромислових підприємств та аналіз механізмів державної фінансової підтримки аграрного сектору. Застосовано методи структурно-логічного аналізу – для обґрунтування взаємозв’язку між державною підтримкою та інвестиційною привабливістю; порівняльного аналізу – для оцінювання динаміки пільгового кредитування у 2021–2023 рр.; групування – для визначення впливу кредитної підтримки на показники економічної ефективності; графічний – для візуалізації регіональних відмінностей; узагальнення – для формулювання висновків. Емпіричну базу сформовано за результатами опитування підприємців щодо пріоритетності заходів державної підтримки інвестиційної діяльності та аналітичних даних про пільгове кредитування агропромислових підприємств України у 2021–2023 рр. і грантову підтримку садівництва й тепличного господарства. Окрему увагу приділено регіональній диференціації доступу підприємств до фінансових ресурсів, що дало змогу виявити просторові диспропорції та обґрунтувати потребу в адаптивних механізмах розподілу державної підтримки. Результати. Доведено, що державна фінансова підтримка є важливим чинником формування інвестиційної привабливості агропромислових підприємств України в умовах воєнного стану. Встановлено, що пріоритетними для активізації інвестиційної діяльності підприємці вважають фінансові та нормативно-правові інструменти – доступність фінансування, спрощення податкового законодавства, державне субсидування й розвиток інфраструктури. Аналіз пільгового кредитування у 2021–2023 рр. засвідчив зростання обсягів державної підтримки у 2022 р. як реакцію на воєнні виклики та скорочення кількості підприємств-отримувачів у 2023 р. Виявлено суттєву регіональну диференціацію доступу до пільгових кредитів і грантів, зокрема переорієнтацію фінансових ресурсів у відносно безпечніші регіони. Обґрунтовано, що програма «Доступні кредити 5-7-9%» та грантова підтримка садівництва і тепличного господарства є дієвими інструментами стабілізації аграрного виробництва, проте потребують адаптації до регіональних відмінностей, безпекових ризиків та реальних потреб підприємств. Перспективи. Подальше підвищення інвестиційної привабливості агропромислових підприємств України потребує удосконалення державної фінансової підтримки на засадах адресності, регіональної диференціації та адаптивності до умов воєнного й післявоєнного відновлення. Перспективними напрямами досліджень є оцінювання результативності пільгового кредитування і грантових програм, визначення їх впливу на економічну ефективність підприємств, а також розроблення моделей розподілу ресурсів, спрямованих на зменшення регіональних диспропорцій і стимулювання довгострокових інвестицій в аграрний сектор.