ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ТА ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Бондарєв, Віталій Миколайович; Тарасенко, Світлана Вікторівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах економічної кризи та війни цифрова трансформація є одним із ключових чинників підвищення конкурентоспроможності українських підприємств та розвитку національної економіки. Для малого та середнього бізнесу впровадження цифрових технологій створює можливості для покращення бізнес-процесів, підвищення ефективності управління персоналом і ресурсами, розширення доступу до ринків збуту. Водночас рівень цифровізації українських підприємств залишається нерівномірним і потребує системного наукового аналізу. Мета. Метою дослідження є аналіз сучасного рівня цифрової трансформації підприємств України та розроблення методичного підходу направленому на оцінювання рівня цифровізації підприємств на основі ключових індикаторів та засобів використання цифрових технологій. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі наукових публікацій, статистичних даних Державної служби статистики України та міжнародних підходів оцінювання цифрової трансформації підприємств. У роботі було використано методи порівняльного аналізу, статистичного аналізу, узагальнення та систематизації даних. На основі відібраних показників запропоновано інтегральний індекс цифровізації малих та середніх підприємств. Результати. У дослідженні визначено основні тенденції запровадження цифрових технологій українськими підприємствами у 2018-2025 рр.. Результати свідчать про поступове зростання впровадження ERP-систем, CRM-систем, інструментів бізнес-аналітики та хмарних технологій. Водночас рівень використання технологій штучного інтелекту залишається відносно низьким. В результаті проведеного аналізу запропоновано методичний підхід до оцінювання рівня цифровізації малих та середніх підприємств України за допомогою інтегрального індексу цифровізації, що об’єднує ключові індикатори використання цифрових технологій. Перспективи. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на удосконалення методики оцінювання цифровізації МСП, розширення системи показників цифрової трансформації та проведення аналізу різних секторів економіки України.