КЛАСИФІКАЦІЯ РИЗИКІВ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Вей, Юрій Богданович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах розвитку міжнародного бізнесу зовнішньоекономічна діяльність підприємств супроводжується значним рівнем невизначеності та залежністю від великої кількості внутрішніх і зовнішніх факторів. Ризики зовнішньоекономічної діяльності формуються під впливом змін міжнародного ринкового середовища, валютних коливань, політичної нестабільності, трансформації глобальних ланцюгів постачання, цифровізації бізнес-процесів та посилення міжнародних регуляторних вимог. У таких умовах важливого значення набуває класифікація ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств, оскільки саме систематизація ризиків створює підґрунтя для їх комплексного аналізування та формування ефективних підходів до управління ризиковими ситуаціями у сфері міжнародного бізнесу. Водночас сучасні зміни міжнародного середовища зумовлюють потребу перегляду традиційних підходів до класифікації ризиків та доповнення їх новими класифікаційними ознаками. Мета. Метою дослідження є узагальнення та розвиток наукових підходів до класифікації ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств з урахуванням сучасних умов функціонування міжнародного бізнес-середовища задля систематизації класифікаційних ознак і виокремлення сучасних видів ризиків зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) праці вітчизняних та іноземних науковців, присвячені проблематиці класифікації ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств; 2) наукові публікації, у яких досліджуються сучасні тенденції розвитку міжнародного бізнес-середовища та трансформації ризиків зовнішньоекономічної діяльності під впливом низки параметрів. У процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення та групування (для дослідження сутності ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств і систематизації класифікаційних ознак таких ризиків); аналізу та синтезу (для виокремлення окремих видів ризиків зовнішньоекономічної діяльності та визначення особливостей їх прояву); структурно-логічного аналізу (для побудови узагальненої класифікації ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств); порівняння (для зіставлення існуючих наукових підходів до класифікації ризиків); логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків дослідження). Результати. У науковій статті узагальнено сучасні наукові підходи до класифікації ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств та систематизовано основні класифікаційні ознаки таких ризиків. Визначено особливості внутрішніх і зовнішніх ризиків, ризиків різного рівня прогнозованості, керованості, масштабів впливу та характеру прояву. Запропоновано підходи до класифікації ризиків зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням сучасних тенденцій розвитку міжнародного бізнесу, зокрема цифровізації, посилення міжнародних регуляторних вимог, зростання ролі інформаційної безпеки та трансформації глобальних ланцюгів постачання. Особливу увагу приділено виокремленню ризиків інформаційної невизначеності, кіберризиків, ризиків цифрових платформ, комплаєнс-ризиків, санкційних і каскадних ризиків. Результати дослідження показують, що сучасні ризики зовнішньоекономічної діяльності дедалі рідше мають ізольований характер та все частіше проявляються у вигляді взаємопов’язаних ризикових ситуацій. Запропонована систематизація ризиків зовнішньоекономічної діяльності створює підґрунтя для більш комплексного аналізування ризиків та вдосконалення підходів до управління ними у сфері міжнародного бізнесу. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях доцільно зосередити увагу на розробленні методичних підходів до оцінювання ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємств, аналізуванні механізмів взаємодії між окремими видами ризиків та вдосконаленні системи управління ризиками в умовах цифровізації міжнародного бізнесу й посилення глобальної нестабільності. Такі кроки сприятимуть підвищенню ефективності зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання та їх здатності адаптуватися до сучасних викликів міжнародного бізнес-середовища.