ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА В США - Терських, Сергій Миколайович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах глобалізації та підвищеної економічної нестабільності зовнішнього середовища особливої актуальності набуває проблема забезпечення фінансової безпеки підприємств. Зміни макроекономічних параметрів, коливання фінансових ринків та зростання ризиків вимагають удосконалення підходів до оцінювання фінансової стійкості суб’єктів господарювання у США. Мета. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних засад оцінювання фінансової безпеки підприємства в умовах економічної нестабільності та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення його фінансової стійкості. Матеріали і методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема фінансовий аналіз, методи порівняння, системного підходу, економіко-статистичного аналізу та моделювання. Теоретико-прикладною основою виступає підхід О. Ліхоти, який інтегрує систему фінансових показників із оцінкою зовнішніх і внутрішніх загроз та дозволяє визначити узагальнений рівень фінансової безпеки підприємства. Результати. У ході дослідження визначено ключові фактори впливу на фінансову безпеку підприємства, проведено оцінювання його фінансового стану з урахуванням зовнішніх ризиків та сформовано узагальнений індекс фінансової безпеки. Доведено, що інтеграція внутрішніх фінансових показників із зовнішніми ризиками дозволяє підвищити об’єктивність оцінки та своєчасно виявляти критичні зони фінансової вразливості. Запропоновано використання отриманих результатів у процесі стратегічного управління підприємством. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на удосконалення моделей оцінювання фінансової безпеки з урахуванням галузевої специфіки, цифровізації економіки та впливу глобальних фінансових трансформацій, що дозволить підвищити ефективність управління фінансовими ризиками підприємств.