ДІЛОВІ ПЕРЕГОВОРИ ЯК ЗАПОРУКА СТАЛОЇ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Лисиця, Надія Михайлівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сьогодні бізнес завжди складний і непередбачуваний. Особливо це відчувається в періоди невизначеності, наприклад, COVID-19, війни. Для того, щоб утримати партнерів у складні періоди, необхідно орієнтуватися на інновації в бізнесі і знати можливі напрямки діяльності партнерів, що допомагає знайти спільні інтереси. Маркетингові комунікації кожного підприємства можуть забезпечити збільшення аудиторії споживачів, сформувати позитивний імідж, репутацію, знайти партнерів, розширити ринок, створити умови для креативності маркетингової діяльності. Але у B2B сфері найбільш впливовими будуть ділові переговори, як форма маркетингових комунікацій між представниками компаній. Незважаючи на увагу вчених до переговорів, ще недостатньо вивчена їх роль у процесі маркетингової діяльності, що і обумовлює актуальність статті. Мета. Метою статті є виявлення проблем у маркетинговій діяльності сучасного підприємства, які можна вирішити завдяки діловим переговорам. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних авторів, які проводили аналіз маркетингових комунікацій і ділових переговорів та розглядали їх значущість у маркетингу. У процесі дослідження було використано такі методи: метод теоретичного узагальнення (для виявлення значущості ділових переговорів у B2B сфері), метод контент-аналізу (для визначення сутності теми переговорів і проблем маркетингу), метод порівняння (для розуміння перспектив переговорів для маркетингу), риторичні методи (які можуть стати основою для знаходження компромісу), метод спостереження (для вибору послідовності стратегій, що дозволить учасникам переговорів отримати вигідні умови для компромісу і партнерства). Результати. В науковому дослідженні пропонуються риторичні методи для формування цінності продукту, який є предметом переговорів. Розглядаються проблеми, які можна вирішити в процесі переговорів і отримати взаємовигідні рішення. Риторика і стиль комунікацій на переговорах створюють емоційний зв’язок між партнерами. Визначено, що успішні ділові переговори у маркетингу – це основа не тільки фінансового успіху, а й сталої маркетингової діяльності підприємства. Вони сприяють економічній стабільності, соціальному добробуту, екологічній відповідальності, формуючи комплексний позитивний вплив як на бізнес, так і на суспільство. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях пропонується проводити фокус-групові інтерв’ю з потенційними партнерами для розуміння можливих сценаріїв ділових переговорів. Це допоможе передбачувати моделі поведінки партнерів. Крім цього, це дасть можливість створювати сценарії на основі спільних інтересів, професійних цінностей і очікувань, обираючи підходи для досягнення сталої маркетингової діяльності.