УЗАГАЛЬНЮЮЧА МОДЕЛЬ МЕХАНІЗМІВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Коротун, Ольга Петрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті досліджено проблеми державного регулювання цифровізації національної економіки в умовах зростаючої складності цифрових трансформацій та необхідності підвищення ефективності регуляторної політики. Мета. Метою дослідження є теоретико-методологічне обґрунтування та розробка узагальнюючої моделі механізмів державного регулювання цифровізації національної економіки, що забезпечує інтеграцію індикаторного, аналітичного, функціонального та інструментального рівнів управління. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження є системний підхід, методи структурно-функціонального аналізу, узагальнення наукових підходів, а також концептуальні положення управління на основі даних. Використано наукові праці вітчизняних і зарубіжних дослідників, аналітичні матеріали міжнародних організацій та результати авторських узагальнень. Результати. Обґрунтовано недоліки фрагментарного підходу до державного регулювання цифровізації, що проявляється у відокремленому функціонуванні індикаторних, аналітичних та регуляторних компонентів. Визначено структуру механізмів державного регулювання, що включає інституційні, економічні, правові та цифрові складові. Розкрито логіку взаємозв’язку елементів регулювання як циклічного процесу, що базується на послідовності «індикатори – оцінювання – функції держави – інструменти – результати». Запропоновано інтеграцію індикаторного, індексного та підходу оцінювання готовності у межах єдиної аналітичної системи. Сформовано контур управління на основі даних, що забезпечує безперервний зворотний зв’язок та адаптивність державної політики. Розроблено узагальнюючу модель механізмів державного регулювання цифровізації та здійснено її формалізацію у вигляді функціональної залежності. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку прикладних методик оцінювання ефективності державного регулювання цифровізації, а також на адаптацію запропонованої моделі до умов окремих секторів економіки.