ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЯК АКТОРИ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ У РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Залізнюк, Вікторія Петрівна; Залізнюк, Світлана Петрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасні трансформації публічного управління, зумовлені процесами децентралізації, цифровізації і посилення ролі громадянського суспільства, актуалізують питання залучення громадських організацій до реалізації політики на рівні територіальних громад. В умовах воєнного стану зростає значення ефективного використання публічних ресурсів, що посилює роль системи публічних закупівель як інструменту досягнення соціально-економічних цілей. Мета. Метою дослідження є обґрунтування ролі громадських організацій у системі публічних закупівель як інструменту реалізації стратегій розвитку територіальних громад і визначення їх функціонального значення в сучасній моделі публічного управління. Матеріали і методи. Теоретичною основою дослідження стали положення концепцій multi-actor governance та collaborative governance. У роботі використано методи узагальнення, систематизації, порівняльного та структурного аналізу для оцінки розвитку громадського сектору, напрямів його діяльності, джерел фінансування й особливостей участі в публічних закупівлях. Інформаційну базу становлять нормативно-правові акти України, аналітичні звіти та результати досліджень діяльності громадських організацій. Результати. Установлено, що громадські організації інтегруються в систему публічного управління як багатофункціональні актори, які виконують ролі постачальників послуг, партнерів органів місцевого самоврядування та суб’єктів громадського контролю. Виявлено, що напрями їх діяльності узгоджуються з пріоритетами розвитку територіальних громад, що створює передумови для їх участі в публічних закупівлях. Обґрунтовано, що система публічних закупівель виступає механізмом трансформації стратегічних цілей громад у конкретні результати, а залучення громадських організацій сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів та якості послуг. Водночас визначено наявність обмежень, пов’язаних із фінансовою нестабільністю, інституційною спроможністю та рівнем прозорості діяльності організацій. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення методичних підходів до оцінювання ефективності участі громадських організацій у публічних закупівлях і визначення їх впливу на соціально-економічний розвиток територіальних громад.