КООРДИНАЦІЯ ФІСКАЛЬНОЇ ТА МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ЧИННИК ЗБЕРЕЖЕННЯ ФІСКАЛЬНОГО СУВЕРЕНІТЕТУ В КРИЗОВИХ УМОВАХ - Пірникоза, Павло Віталійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У кризових умовах фіскальний суверенітет держави визначається не лише правом ухвалювати бюджетні та податкові рішення, а насамперед здатністю забезпечувати фінансування ключових публічних функцій без переходу до інфляційного фінансування, боргової дестабілізації та надмірної зовнішньої залежності. Для України ця проблема охоплює два режими: довоєнний період 2020-2021 років і воєнний період 2022-2025 років. Мета. Мета статті полягає в теоретичному й прикладному обґрунтуванні координації фіскальної та монетарної політики як чинника збереження фіскального суверенітету в кризових умовах. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є офіційні дані Національного банку України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Європейської Комісії, Європейського центрального банку, Європейського інвестиційного банку, порталу OpenBudget, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених. У дослідженні використано методи системного підходу, інституціонального та порівняльного аналізу, аналітико-статистичного узагальнення. Результати. Доведено, що у 2020-2021 роках координація монетарної і фіскальної політики в Україні виконувала переважно стабілізаційно-відновлювальну функцію, тоді як у 2022-2025 роках вона набула воєнного антикризового характеру. На тлі високого дефіциту бюджету, зростання боргу та посилення залежності від зовнішнього фінансування узгодженість бюджетної, боргової та монетарної реакції дала змогу утримати керовану інфляційну динаміку, зберегти ринок внутрішніх запозичень і наростити міжнародні резерви. Водночас українська модель координації залишалася переважно оборонно-стабілізаційною, позаяк урядові програми кредитної підтримки не були підкріплені спеціальними довгостроковими монетарними інструментами, здатними посилити фінансування пріоритетних сегментів реального сектору. Досвід ЄС засвідчує, що в кризовий період координація монетарної і фіскальної політики може поєднувати фіскальне стимулювання, довгострокове рефінансування та підтримку інвестиційного кредитування.