РОЗВИТОК КОНЦЕПЦІЇ ПУБЛІЧНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У ЗАРУБІЖНІЙ ТА УКРАЇНСЬКІЙ ЕКОНОМІЧНІЙ ДУМЦІ - Пилявець, Віктор Миколайович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасній системі державного управління публічні інвестиції набувають стратегічного значення як інструмент забезпечення структурної модернізації економіки, розвитку інфраструктури, людського капіталу та підвищення конкурентоспроможності держави. Посилення глобальних економічних викликів, цифрова трансформація економіки та необхідність післявоєнного відновлення України актуалізують потребу у формуванні ефективної системи управління публічними інвестиціями відповідно до міжнародних стандартів Public Investment Management. Мета. Метою дослідження є комплексний аналіз еволюції концепції публічних інвестицій у зарубіжній та українській економічній думці, визначення сучасних підходів до трактування їх економічної сутності та дослідження особливостей розвитку системи Public Investment Management в Україні. Матеріали і методи. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали праці зарубіжних і вітчизняних науковців у сфері державних фінансів, економіки суспільного сектору та інвестиційної політики. У процесі дослідження використано історико-логічний, системний, порівняльний та інституційний підходи, а також методи наукового узагальнення, аналізу та синтезу. Інформаційну базу дослідження становили нормативно-правові акти України, аналітичні матеріали міжнародних фінансових організацій, статистичні дані Міністерства фінансів України та сучасні наукові публікації з проблематики публічних інвестицій. Результати. У статті обґрунтовано, що сучасне розуміння публічних інвестицій сформувалося під впливом класичної політичної економії, німецької історичної школи, кейнсіанської теорії та сучасної концепції економіки суспільного сектору. Визначено, що у сучасній міжнародній практиці публічні інвестиції розглядаються як довгострокові вкладення держави у створення суспільного капіталу, розвиток інфраструктури, освіти, науки та людського потенціалу. Досліджено сучасний етап розвитку системи публічних інвестицій в Україні, проаналізовано нормативне закріплення категорії «публічні інвестиції» та особливості формування Єдиного проектного портфеля публічних інвестицій у 2025 році. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на удосконалення механізмів оцінювання ефективності публічних інвестицій, розвиток цифрових систем управління інвестиційними проєктами та аналіз впливу публічних інвестицій на післявоєнне відновлення і довгострокову економічну стійкість України.