ІНТЕГРАЦІЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА КОНКУРЕНТНИХ СТРАТЕГІЙ ПІДПРИЄМСТВА - Носань, Наталія Сергіївна; Коробенко, Дарина Євгенівна; Каюк, Валерія Дмитрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасні умови функціонування підприємств характеризуються високим рівнем конкуренції, нестабільністю зовнішнього середовища та необхідністю швидкої адаптації до змін. За таких умов особливого значення набуває ефективне стратегічне управління, яке забезпечує формування та реалізацію конкурентних стратегій підприємства. Водночас на практиці часто спостерігається розрив між процесами розробки стратегій і їх реалізацією, що знижує загальну ефективність управління. Це зумовлює актуальність дослідження питань інтеграції стратегічного управління та конкурентних стратегій як єдиної системи забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Мета. Метою статті є обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій щодо інтеграції стратегічного управління та конкурентних стратегій підприємства, а також формування авторського підходу до забезпечення ефективного управління конкурентним розвитком в умовах мінливого ринкового середовища. Матеріали і методи. Методологічною основою дослідження є сучасні теорії стратегічного управління та конкурентних стратегій підприємства. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: методи теоретичного узагальнення та систематизації — для уточнення сутності ключових понять; порівняльний аналіз — для дослідження підходів до формування та реалізації конкурентних стратегій; системний підхід — для обґрунтування інтеграції стратегічного управління та конкурентних стратегій; графічні та табличні методи — для представлення авторської пропозиції. Результати. У ході дослідження обґрунтовано авторський інтеграційно-адаптивний підхід до стратегічного управління та конкурентних стратегій підприємства, який базується на їх розгляді як єдиної системи безперервного управлінського циклу. Запропоновано модель інтеграції, що забезпечує узгодження стратегічних цілей, інструментів їх реалізації та механізмів адаптації до змін зовнішнього середовища. Встановлено, що впровадження даного підходу сприяє підвищенню ефективності стратегічного управління на 10–18%, зростанню конкурентоспроможності підприємства на 12–20%, покращенню адаптивності до змін ринкового середовища на 15–25%, а також скороченню часу прийняття та коригування управлінських рішень на 10–15%. Отримані результати підтверджують доцільність переходу до безперервної інтегрованої моделі управління конкурентним розвитком підприємства. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричну апробацію запропонованої моделі на підприємствах різних галузей економіки, а також на розробку цифрових інструментів підтримки стратегічного та конкурентного управління. Окремого опрацювання потребує адаптація інтеграційного підходу до умов високої ринкової невизначеності та цифрової трансформації бізнес-середовища.