ВПЛИВ ВОЄННИХ РИЗИКІВ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - Пархета, Людмила Віталіївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Стаття присвячена дослідженню впливу воєнних ризиків на функціонування страхового ринку України в умовах воєнного стану. Актуальність теми зумовлена суттєвими трансформаціями фінансового сектору внаслідок повномасштабної збройної агресії, що призвело до підвищення рівня невизначеності та зміни умов діяльності страхових компаній. Метою дослідження є аналіз наслідків воєнних ризиків для страхового ринку України, виявлення основних тенденцій його розвитку та обґрунтування напрямів адаптації страхових компаній до кризових умов. Матеріали і методи. У роботі використано статистичні дані страхового ринку України за 2021–2025 роки, аналітичні звіти регуляторних органів та страхових асоціацій. Застосовано методи системного аналізу, порівняння, узагальнення, а також SWOT-аналіз для систематизації внутрішніх і зовнішніх факторів впливу воєнних ризиків на страховий ринок України. Результати. Встановлено, що воєнні ризики спричинили суттєве скорочення кількості страхових компаній, зменшення обсягів страхових премій та зростання страхових виплат. Виявлено ускладнення доступу до міжнародного перестрахування та посилення ролі держави у регулюванні ринку. Водночас спостерігається адаптація страхових компаній через цифровізацію процесів, зміну продуктової політики та розвиток нових механізмів управління ризиками. Узагальнено тенденції розвитку ринку, що характеризуються спадом у 2022 році та поступовим відновленням у наступні роки. Обґрунтовано трансформацію структури попиту на страхові послуги та зростання значення воєнного та майнового страхування. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розвиток моделей державного та приватного партнерства у сфері страхування воєнних ризиків, удосконалення механізмів перестрахування, а також впровадження інноваційних продуктів, зокрема параметричного страхування та інструментів покриття кіберризиків в умовах євроінтеграції України.