ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУБ’ЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Ізмайлов, Ярослав Олексійович; Мискін, Юрій Ігоревич; Барицький, Роман Олександрович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасний етап розвитку економіки характеризується прискореними процесами діджиталізації, що охоплюють усі сфери господарської діяльності та суттєво змінюють підходи до організації облікових процесів. В умовах діджиталізації зростає роль інформації як стратегічного ресурсу управління, а також підвищується значення якісного обліково-аналітичного забезпечення для прийняття ефективних управлінських рішень. Особливої актуальності ці процеси набувають для суб’єктів малого підприємництва, які функціонують в умовах обмежених ресурсів та високої чутливості до змін зовнішнього середовища. Мета. Метою дослідження є аналіз впливу діджиталізації на розвиток обліку та обліково-аналітичного забезпечення суб’єктів малого підприємництва, а також визначення ролі комп’ютеризованих інформаційних систем у формуванні якісної облікової інформації. Матеріали і методи. Теоретико-методологічну основу дослідження становлять наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань розвитку бухгалтерського обліку, інформаційних систем та цифрової економіки, а також положення нормативно-правових актів у сфері бухгалтерського обліку та звітності. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи пізнання, зокрема аналіз і синтез — для вивчення сутності обліково-аналітичного забезпечення; узагальнення та систематизацію — для визначення основних тенденцій його розвитку; системний підхід — для дослідження взаємозв’язку облікових, аналітичних та управлінських процесів у діяльності суб’єктів малого підприємництва. Результати. У процесі дослідження встановлено, що діджиталізація економіки зумовлює істотні зміни у підходах до організації бухгалтерського обліку, посилюючи його інформаційно-аналітичну та управлінську функції. Обґрунтовано, що суб’єкти малого підприємництва, як найбільш гнучкий сегмент економіки, активно впроваджують цифрові інструменти обліку та управління, що сприяє підвищенню прозорості діяльності, оперативності обробки інформації та конкурентоспроможності. Узагальнено, що існуючі спрощені системи обліку та звітності виконують важливу функцію забезпечення малого бізнесу, проте потребують подальшого розвитку в умовах діджиталізації, зокрема шляхом інтеграції інформаційних систем і гармонізації з міжнародними стандартами фінансової звітності. Встановлено, що використання сучасних інформаційних технологій у сфері обліку та оподаткування забезпечує підвищення якості облікової інформації за рахунок її достовірності, оперативності, повноти та аналітичної цінності. Запропоновано систематизацію основних напрямів розвитку обліково-аналітичного забезпечення суб’єктів малого підприємництва, що охоплюють технологічні, інституційні, організаційні, кадрові та аналітичні аспекти функціонування в умовах цифрової економіки. Доведено, що розвиток обліково-аналітичного забезпечення є ключовою передумовою підвищення ефективності управління малим бізнесом, його адаптації до змін зовнішнього середовища та забезпечення сталого розвитку. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на вдосконалення методичних підходів до оцінювання ефективності обліково-аналітичного забезпечення суб’єктів малого підприємництва, розроблення моделей його розвитку в умовах діджиталізації, а також дослідження впливу сучасних інформаційних технологій на якість управлінських рішень і конкурентоспроможність малого бізнесу.