ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПРИФРОНТОВИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Заблодська, Інна Володимирівна; Вахлакова, Вікторія Володимирівна; Плєтньов, Михайло Васильович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах трансформаційних змін та поглиблення кризових явищ, спричинених повномасштабною війною, питання забезпечення сталого розвитку територій набуває особливої ваги. Найбільш уразливими в цьому контексті є прифронтові територіальні громади, які зазнають системних втрат соціально-економічного потенціалу, руйнування інфраструктурних об’єктів та суттєвого звуження фінансової бази. За таких умов ефективне функціонування соціально-економічної інфраструктури стає не лише передумовою забезпечення базових потреб населення, але й ключовим чинником відновлення економічної активності та зміцнення локальної стійкості. Особливого значення набуває фінансовий аспект розвитку інфраструктури, оскільки саме через механізми акумуляції, розподілу та використання фінансових ресурсів формується спроможність громад до відновлення і подальшого розвитку. Обмеженість власних доходів місцевих бюджетів, зростання видатків на безпекові та соціальні потреби, а також залежність від зовнішніх джерел фінансування зумовлюють необхідність пошуку нових підходів до фінансового забезпечення інфраструктурних процесів. Водночас активізація євроінтеграційних процесів України висуває додаткові вимоги до системи публічного управління, зокрема щодо прозорості, ефективності та результативності використання фінансових ресурсів. У цьому контексті важливим є впровадження сучасних фінансових інструментів, розвиток міжбюджетних відносин, залучення міжнародної технічної допомоги та інвестицій, а також удосконалення стратегічного планування розвитку територій. Проблематика фінансового забезпечення розвитку соціально-економічної інфраструктури досліджується достатньо широко, однак специфіка функціонування прифронтових територіальних громад, зумовлена високим рівнем ризиків і невизначеності, потребує додаткового наукового осмислення та аналізу. Метою статті є узагальнення теоретичних та прикладних засад фінансового забезпечення розвитку соціально-економічної інфраструктури прифронтових територіальних громад, визначення їх фінансової стійкості. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є: 1) наукові праці вітчизняних науковців, що присвячені фінансовим аспектом розвитку соціально-економічної інфраструктури прифронтових територіальних громад; 2) дані офіційного державного вебпорталу (Open budget), який входить до складу платформи відкритих даних у сфері публічних фінансів. У процесі здійснення дослідження було використано такі наукові методи: теоретичного узагальнення (для систематизації наукових та прикладних підходів до фінансового забезпечення розвитку соціально-економічної інфраструктури прифронтових територіальних громад); систематизації та візуалізації (для побудови квадранта фінансової стійкості прифронтових громад, як джерела розвитку соціально-економічної інфраструктури); табличний та порівняння (для порівняння фінансових показників розвитку прифронтових громад обраних рондомним шляхом); логічного узагальнення результатів (формулювання висновків). Результати. У статті досліджено теоретичні засади фінансового забезпечення розвитку соціально-економічної інфраструктури прифронтових територіальних громад, що дозволило обґрунтувати та побудувати квадрант фінансової стійкості прифронтових громад в контексті розвитку соціально-економічної інфраструктури, якій містить чотири компоненти: активний бюджетний менеджмент, адаптивне управлінське рішення, державні пільгові режими, цифрова прозорість (DREAM). Використовуючи основні фінансові показники розвитку рандомно обраних прифронтових громад за 2025 рік проведено порівняльний аналіз фінансової стійкості прифронтових громад за допомогою даних Open Budget - офіційного державного вебпорталу відкритих даних у сфері публічних фінансів. Визначено прифронтові громади, які мали найбільший дефіцит бюджету 2025 році, розраховано їх фінансову стійкість та проведено його декомпозицію у когерентності з квадрантом фінансової стійкості прифронтових громад. Визначений Індекс стійкості розкладено на п’ять компонентів: активний бюджетний менеджмент (оптимізація видатків), адаптивне управлінське рішення (гнучкість у кризі), державні пільгові режими (трансферти), цифрова прозорість (DREAM, Open Budget) та інші фактори (капвидатки, динаміка). Що дозволило ідентифікувати слабкі місця у фінансовому забезпеченні розвитку соціально-економічної інфраструктури прифронтових територіальних громад. Перспективи. Перспективним напрямом є дослідження впливу окремих складових квадранта на довгострокову фінансову спроможність громад із використанням економетричних моделей та сценарного аналізу. Важливим напрямом є також дослідження механізмів диверсифікації джерел фінансування розвитку інфраструктури прифронтових громад. Крім того, актуальним залишається вивчення взаємозв’язку між рівнем фінансової стійкості громад і показниками якості життя населення, відновлення інфраструктури та інвестиційної привабливості прифронтових територій. Таким чином, подальші дослідження мають бути спрямовані на формування комплексної моделі фінансового забезпечення розвитку прифронтових територіальних громад, здатної забезпечити їх адаптивність, стійкість в умовах невизначеності.