СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЯМИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: СИНТЕЗ КРЕАТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТА БЕРЕЖЛИВИХ ПІДХОДІВ ДО ПРОЕКТУВАННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ - Коваленко, Дмитро Іванович; Даценко, Вікторія Володимирівна; Сухорукова, Ольга Аркадіївна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У статті обґрунтовано концептуальні засади стратегії управління інноваціями в умовах цифровізації на основі синтезу креативного менеджменту та бережливих підходів до проєктування бізнес-моделей. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання розриву між генерацією нових ідей (креативний менеджмент) та їх ефективною реалізацією з мінімальними витратами (бережливе підприємництво) в умовах цифрової трансформації. Метою статті є теоретико-методологічне обґрунтування та розробка концептуальних засад стратегії управління інноваціями в умовах цифровізації, яка базується на синтезі креативного менеджменту та бережливих підходів до проєктування бізнес-моделей. Матеріали і методи. Використано комплекс методів стратегічного аналізу, оцінки конкурентоспроможності та стратегічного управління. Результати. Проаналізовано сучасні наукові підходи до інноваційного менеджменту, креативності, цифрових бізнес-моделей та ощадливого виробництва. Виявлено, що традиційні стратегії не забезпечують належної інтеграції зазначених компонент. Розроблено концептуальну схему синтезованої стратегії, яка включає три взаємопов’язані блоки: креативний менеджмент (генерація ідей, управління талантами, психологічна безпека), бережливий підхід (MVP, валідація гіпотез, ітерації, пайвот) та цифрові інструменти (аналітика, ШІ, хмарні сервіси, BPM). Об’єднаною основою виступає цифрова платформа управління інноваціями. Запропоновано методичний апарат оцінки, що включає коефіцієнт синергетичного ефекту та показник інтегральної ефективності стратегії (). Проведено порівняльний аналіз чотирьох типів стратегій за 10-бальною шкалою. Результати показали, що синтезована стратегія має найвищий (5,5) порівняно з традиційною (2,0), виключно креативною (3,0) та виключно бережливою (4,25). Обговорення результатів підтверджує наявність синергії: креативний менеджмент забезпечує різноманіття ідей, бережливий підхід – дисципліну їх перевірки з мінімальними витратами, а цифровізація – швидкість збору даних, аналітику та масштабування. Висновки: запропонована стратегія дозволяє підвищити адаптивність, інноваційний потенціал та ресурсоефективність підприємства в умовах нестабільності. Перспективи подальших досліджень включають емпіричну верифікацію на реальних підприємствах, аналіз галузевої специфіки, вивчення бар’єрів впровадження та впливу новітніх технологій (генеративний ШІ, блокчейн, IoT).