ОСОБЛИВОСТІ ТА ЧИННИКИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ БУДІВЕЛЬ (BIM-ТЕХНОЛОГІЙ) В УПРАВЛІННІ ПРОЄКТАМИ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Шпатакова, Оксана Леонідівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Сучасний розвиток BIM-технологій свідчить про ріст їх можливостей та переваг для будівельних підприємств, що свідчить про актуальність дослідження обраної теми. Метою статті є систематизація особливостей та характеристика чинників впровадження інформаційного моделювання будівель (BIM-технологій) в управлінні проєктами будівельних підприємств. Матеріали і методи. У дослідженні використано методологічну базу, націлену на реалізацію визначеної мети. Зокрема, із використанням аналітичних та наукових матеріалів здійснено оглядовий аналіз підходів науковців до питання встановлення характеристик на сфер застосування та еволюції BIM-технологій. Керуючись положеннями суб’єктного методу визначено склад осіб, яких залучено до використання BIM-технологій. Факторний аналіз дві змогу встановити перелік чинників впровадження зазначених технологій. Результати. У статті визначено, що основні особливості (технології та напрями) впровадження інформаційного моделювання будівель (BIM-технологій) в управлінні проєктами будівельних підприємств пов’язані із специфікою вказаних технологій та сферами їх застосування. Виокремлені такі основні технології інформаційного моделювання будівель (ВІМ), зокрема: Green Building Studio (GBS) (програмне забезпечення, яке дозволяє інженерам оцінювати вуглецевий слід та енергетичні профілі різних категорій будівель)); віртуальне середовище комплексних екологічних рішень (IES-VE) (програмне забезпечення, яке використовується для безперебійної та надійної передачі даних між віртуальним середовищем (VE) та BIM); Naviswork (дозволяє експертам досліджувати та аналізувати 3D-моделі, створені різними інструментами проєктування, для оцінки та координації проєктів); Revit (візуалізація 3D-моделей та рендеринг з інтеграцією міждисциплінарних галузей архітектури, інженерії). Використання зазначених технологій здійснюється із застосуванням інструментів, які створені на основі їх об’єднання та синергії. Було представлено перелік основних напрямів використання BIM-технологій в управлінні проєктами будівельних підприємств, серед яких: напрям використання BIM-технологій у забезпеченні будівництва інженерних проєктів, пов’язаний із можливістю записування та демонстрації різних будівельних даних всього будівельного процесу; напрям використання BIM-технологій для удосконалення управління в процесі реалізації будівельного проєкту (можливість інтегрувати необхідну інформацію та фільтрувати те, що потрібно, шляхом об’єднання та аналізу історичних даних, таким чином пропонуючи оптимальне рішення для управління будівельним процесом); напрям використання BIM-технологій під час проєктування (підвищення ефективності та якості проєктування, зниження витрат на будівництво за рахунок спільного проєктування та виявлення конфліктів). Виділено склад чинників впровадження інформаційного моделювання будівель (BIM-технологій) в управлінні проєктами будівельних підприємств, а саме: чинник точності та деталізації; чинник досвіду та навичок; чинник якості технологій; чинник передбачуваних переваг BIM для підприємств; чинник швидкості інструментів; чинник сприйнятої корисності, яка визначається як наміри користувача щодо використання технологій з позицій можливості реалізації за їх допомогою власних цілей та інтересів. Перспективи. Перспективи подальших досліджень щодо вказаної проблематики можуть передбачати орієнтир на обґрунтування створення нових BIM-технологій, сформованих із застосуванням цифрових інтелектуальних інструментів в контексті орієнтира на парадигму Будівництво 5.0.