СТРУКТУРА ТА МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ - Харабара, Віолетта Миколаївна (Економічна парадигма, 2026)
В умовах ескалації збройного конфлікту в Україні фінансовий ринок зазнає суттєвого деструктивного впливу, що проявляється у нестабільності обмінного курсу гривні, зниженні довіри до фінансової системи та ускладненні довгострокового планування. Посилення фінансових ризиків супроводжується відпливом інвестиційного капіталу, знеціненням цінних паперів і погіршенням інвестиційного клімату. За таких умов економічні агенти схильні обмежувати інвестиційну активність, надаючи перевагу збереженню активів у стабільніших формах. У результаті стабільне функціонування фінансового ринку набуває ключового значення як необхідна передумова розвитку реального сектору економіки та ефективного перерозподілу фінансових ресурсів. Метою статті є дослідження та систематизація теоретичних підходів до визначення суті фінансового ринку, а також комплексний аналіз механізму його функціонування в умовах воєнної економіки України. Методи. У статті застосовано комплекс кількісних і якісних методів дослідження, зокрема аналіз і узагальнення наукових підходів до визначення сутності фінансового ринку, структурно-функціональний аналіз його сегментів, оцінювання впливу макроекономічних чинників на його функціонування, а також причинно-наслідковий аналіз процесів валютного регулювання та інвестиційної активності; крім того, використано системний підхід для дослідження механізму функціонування фінансового ринку в умовах воєнної економіки. Результати. У статті обґрунтовано теоретичні засади функціонування фінансового ринку та узагальнено підходи до визначення його сутності в умовах воєнної економіки. Зокрема, уточнено зміст фінансового ринку як багатофункціональної системи перерозподілу фінансових ресурсів, що забезпечує не лише інвестиційні процеси, а й підтримання ліквідності, покриття касових розривів і управління фінансовими ризиками. Доведено, що в умовах макроекономічної нестабільності ключову роль у забезпеченні його ефективного функціонування відіграють механізми державного регулювання, зокрема інструменти монетарної політики, валютного контролю та банківського нагляду. Визначено особливості функціонування основних сегментів фінансового ринку (грошового, валютного, кредитного та фондового) та їх взаємозв’язок у процесі забезпечення фінансової стабільності. Обґрунтовано вплив валютного курсу, процентної ставки та зовнішньоекономічної діяльності на розвиток фінансового ринку, що дозволяє комплексно оцінювати його стан і визначати напрями підвищення ефективності функціонування в умовах воєнної економіки. Висновки. Фінансовий ринок є складною багаторівневою системою, що забезпечує перерозподіл фінансових ресурсів між економічними агентами та виконує ключові функції у фінансовій системі держави. Його ефективне функціонування є необхідною умовою економічного розвитку. Механізм функціонування фінансового ринку охоплює взаємодію різних сегментів і інструментів, а також систему державного регулювання, спрямовану на забезпечення стабільності. В умовах воєнної економіки зростає значення монетарної політики, валютного регулювання та банківського нагляду. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим аналізом функціонування фінансового ринку України в умовах воєнної та післявоєнної економіки, зокрема з оцінюванням впливу макроекономічної нестабільності на поведінку учасників ринку, динаміку валютного курсу та інвестиційні процеси. Особливої актуальності набуває проведення емпіричних досліджень із використанням статистичних даних, а також моделювання ефективності інструментів державного регулювання фінансового ринку.