СУЧАСНА БІЗНЕС-МОДЕЛЬ РИТЕЙЛЕРА ЯК ЗАПОРУКА УСПІШНОГО РИТЕЙЛ-МАРКЕТИНГУ - Ткачук, Світлана Валеріївна; Лелека, Ольга Олександрівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Ритейл-маркетинг набуває все більшого значення з урахуванням конкуренції на ринку ритейлу і необхідності задоволення потреб споживачів з максимальною ефективністю. Бізнес-модель, як структурний механізм і філософія, що лежить в основі ритейл-бізнесу, потребує постійного удосконалення з урахуванням ринкових інновацій та змінних умов ринку загалом. Для ритейл-бізнесу важливо формувати істинну клієнтську лояльність, а, отже, в основі бізнес-моделі повинна лежати концепція всебічної близькості ритейлера до клієнта, інноваційність та соціальна відповідальність бізнесу. Виникає необхідність дослідити та систематизувати в єдиний механізм концепцію створення такої бізнес-моделі в ритейлі, яка б забезпечувала максимально ефективну взаємодію із клієнтами та формувала істинну лояльність. Мета. Метою дослідження є систематизація елементів сильної бізнес-моделі в ритейлі та подача такої бізнес-моделі як єдиного механізму. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є наукові та популярні статті з питань ритейл-маркетингу та бізнес-моделі ритейлерів, а також сайти, присвячені новинам ритейл-бізнесу. В процесі дослідження були використані методи узагальнення, спостереження, систематизації, групування, візуалізації. Результати. Механізм сильної бізнес-моделі ритейлера повинен базуватись на всебічній близькості ритейлера до клієнта, інноваційності та корпоративній соціальній відповідальності і етичному маркетингу. Зокрема, інновації мають впроваджуватись в автоматизацію усіх процесів ритейлу та використання технологій доповненої реальності. Автоматизація та елементи штучного інтелекту у сукупності системи «ERP-customer loyalty» покликані забезпечити персоналізацію клієнтського досвіду, що надасть можливості максимально ефективної комунікацій з клієнтами та максимізації їхньої лояльності. Також інновації та автоматизація повинні бути спрямовані на забезпечення омніканальності: наявності багатьох зручних каналів покупки та синхронізації даних по усіх каналах по кожному клієнту. Це, в свою чергу, також виведе рівень персоналізованої взаємодії з клієнтами на новий рівень. Таким чином, сильна бізнес-модель ритейлера повинна включати такі складові: інноваційність, концепцію всебічної близькості до клієнта, корпоративну соціальну відповідальність та етичний маркетинг (це набуває все більшого значення для клієнтів), омніканальність, автоматизацію всіх процесів та впровадження елементів штучного інтелекту і персоналізацію клієнтського досвіду.