ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ РІШЕНЬ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ІНСТРУМЕНТІВ БІЗНЕС-АНАЛІТИКИ - Каут, Ольга Вікторівна; Аніщенко, Людмила Олександрівна; Лисенко, Антон Сергійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Невизначеність вимагає data-driven управління. Мета – обґрунтування засад бізнес-аналітики у стратегічних рішеннях. Методи: узагальнення, системний підхід, моделювання. Результати: запропоновано 6-етапну СУБА-модель та інтегральний показник ефективності. Доведено, що інтеграція аналітики знижує ризики та підвищує конкурентоспроможність. Перспективи: галузева адаптація та оцінка ефективності впровадження. Мета. Обґрунтування теоретико-методичних засад використання інструментів бізнес-аналітики у процесі формування стратегічних рішень підприємства Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є положення економічної теорії та наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених. Використано методи теоретичного узагальнення, системного підходу, групування та економіко-математичного моделювання. Результати. Запропоновано авторську 6-етапну модель формування стратегічних рішень на основі бізнес-аналітики (СУБА-модель) та аналітичну модель оцінювання їх ефективності через інтегральний показник. Доведено, що інтеграція інструментів бізнес-аналітики підвищує обґрунтованість рішень, знижує управлінські ризики та посилює конкурентоспроможність бізнесу. Перспективи. Подальші дослідження доцільно зосередити на галузевій адаптації запропонованої моделі, поглибленні інтеграції технологій штучного інтелекту та розробці методик оцінки економічної ефективності впровадження бізнес-аналітики у стратегічний менеджмент.