АНАЛІЗ МЕТОДІВ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ РИНКІВ - Булак, Юлія Володимирівна; Лісович, Тарас Юрійович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. У сучасних умовах розвитку світової економіки цифровізація виступає одним із ключових факторів трансформації міжнародних ринків, впливаючи на конкурентоспроможність країн, ефективність бізнес-процесів та інтеграцію у глобальні економічні системи. Водночас зростає потреба в науково обґрунтованих методах оцінювання рівня економічної цифровізації, які б дозволяли адекватно відображати масштаби та глибину цифрових змін. Мета. Метою статті є аналіз та систематизація сучасних методів оцінювання рівня економічної цифровізації міжнародних ринків, а також визначення їхніх переваг, обмежень і можливостей практичного застосування у міжнародних економічних дослідженнях. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи аналізу та синтезу, порівняльного аналізу, узагальнення, а також економетричні підходи. Інформаційною базою слугували аналітичні звіти міжнародних організацій, зокрема OECD, World Bank, ITU, World Economic Forum та European Commission, а також результати наукових досліджень у сфері цифрової економіки. Результати. Проаналізовано глобальні, регіональні та галузеві індекси цифровізації, зокрема Digital Economy and Society Index, Network Readiness Index, ICT Development Index та Global Cybersecurity Index. Виявлено, що більшість існуючих методик зосереджуються переважно на інфраструктурних та технологічних показниках, залишаючи поза увагою соціальні, економічні та безпекові аспекти цифрової трансформації. Обґрунтовано доцільність використання комплексного підходу до оцінювання цифровізації міжнародних ринків. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення інтегрованих моделей оцінювання, які поєднуватимуть економічні, інституційні, соціальні та технологічні індикатори з урахуванням специфіки розвитку міжнародних ринків.