РОЛЬ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ У ВДОСКОНАЛЕННІ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ТА ВИТРАТ – РЕЗУЛЬТАТ ЕФЕКТИВНОСТІ СУЧАСНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Гевчук, Анна Вікторівна; Савчук, Борис Петрович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. В умовах підвищеної конкуренції та нестабільності ринків бізнес стикається з сучасними викликами,що потребує ефективного управління фінансовими ресурсами, які визначають потребу сучасних цифрових інструментів для вдосконалення обліку . Це призводить до змін в організації бухгалтерського обліку сучасного підприємства і дозволяє виявити специфічні риси та закономірності, що впливають на їх фінансову стабільність, виникає потреба запровадження нових методів оцінки, які точно відображають доходи та витрати, що впливають на результативність. Дані економічні показники відіграють важливу роль у постановці стратегічних цілей ефективного управління розвитком бізнесу і потребують впровадження сучасних цифрових інструментів для вдосконалення обліку. Використання штучного інтелекту (ШІ) є одним із інструментів вдосконалення системи обліку. Мета. Розкриття можливостей цифрових інструментів у вдосконаленні обліку доходів та витрат як результату підвищення ефективності підприємства шляхом автоматизації облікових процесів. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних авторів щодо використання цифрових інструментів розвитку бізнесу. В дослідженні використано методи: теоретичного узагальнення (для оцінки можливостей цифрових інструментів щодо вдосконалення обліку); аналізу і порівняння (для визначення важливості впливу цифрових інструментів на оптимізацію облікових процесів та ефективність); систематизація (формулювання висновків). Результати. Розкрито вектори вдосконалення обліку доходів та витрат підприємства. Охарактеризовано цифрові інструменти в контексті вдосконалення обліку доходів та витрат, що сприяє ефективності бізнесу. Запропоновано функціональність ABC-калькуляції витрат та її впровадження через сучасні інтегровані системи планування ресурсів бізнесу як інструмент вдосконалення обліку витрат та проведено порівняння з традиційним обліком за допомогою оцінки ефективності. Встановлено, що можливості та інтеграція цих інструментів в процесах обліку сприяє прогнозуванню і підвищенню ефективності сучасного бізнесу. Висновки. Встановлено, що використання ABC-калькуляції витрат на основі сучасних інтегрованих систем планування ресурсів бізнесу безпосередньо впливає на збільшення ділової активності сучасного підприємства завдяки обґрунтованому ціноутворенню, стратегічній спрямованості та оптимізації процесів, що знижують загальні витрати. Запропоновані інструменти не просто автоматизують облікові процеси, а кардинально змінюють підхід до обліку, трансформуючи на оперативну аналітику та стратегічне управління, що сприяє ефективності бізнесу . Це не лише оптимізує облікові процеси, роблячи їх економічно вигідними, але й підвищує рівень управління в сфері бізнесу. Перспективи. Вектор подальших наукових досліджень у сфері вдосконалення обліку доходів та витрат має бути зосереджений на поглибленні аналітики, інтеграції новітніх технологій та підвищенні управлінської цінності облікової інформації. Цей підхід охоплює чотири ключові напрямки : інтеграція технологій штучного інтелекту, цифрова трансформація, вдосконалення управлінського обліку та калькулювання. Ці напрями забезпечують перетворення обліку з інструменту фіксації минулих даних на систему управління майбутнім розвитком сучасного бізнесу.