ТРАНСФОРМАЦІЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ: ІНСТИТУЦІЙНІ ТА УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ - Охріменко, Ігор Віталійович; Камінська, Тетяна Григорівна; Райковська, Інна Тадеушівна (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Цифрова трансформація економіки зумовлює системні зміни в організації бізнес-процесів, інформаційних потоків і механізмах управління суб’єктів малого підприємництва. В умовах диджиталізації обліково-аналітична система перестає виконувати виключно реєстраційну функцію та набуває значення інтегрованого інструменту формування управлінської інформації, аналітики та прогнозування. Це актуалізує потребу переосмислення її архітектури з урахуванням інституційних і управлінських детермінант. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розроблення інтегрованої концептуальної моделі трансформації обліково-аналітичної системи малого бізнесу в умовах диджиталізації, що поєднує інституційні умови цифрового середовища з управлінськими механізмами реалізації цифрової стратегії. Матеріали. Теоретичною базою дослідження слугували сучасні праці вітчизняних і зарубіжних науковців з проблем цифрової трансформації, розвитку управлінського обліку, інформаційних систем та функціонування малого підприємництва. У роботі використано узагальнені результати міжнародних і українських досліджень, що відображають еволюцію підходів до модернізації обліково-аналітичного забезпечення. Матеріали і методи. Методологічну основу становлять загальнонаукові методи аналізу та синтезу для узагальнення концептуальних підходів, систематизації та порівняльного аналізу для виявлення відмінностей між традиційною й цифровою моделями обліково-аналітичної системи, а також метод концептуального моделювання для формування авторської інтегрованої моделі трансформації. Результати. Обґрунтовано, що цифровізація зумовлює перехід від фіксаційної до аналітико-прогностичної функції обліку та інтеграцію фінансових і нефінансових даних у межах єдиної цифрової архітектури. Встановлено, що ефективність трансформації визначається взаємодією інституційних, управлінських і технологічних чинників. Запропоновано трирівневу модель модернізації обліково-аналітичної системи, яка забезпечує узгодження цифрової стратегії підприємства з перебудовою інформаційної інфраструктури. Перспективи. Перспективами подальших досліджень є емпірична апробація запропонованої моделі, розроблення методики оцінювання цифрової зрілості обліково-аналітичної системи малого бізнесу та аналіз впливу новітніх цифрових технологій на якість управлінських рішень і стійкість підприємств.