ТРАНСФОРМАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКИХ МОДЕЛЕЙ ФІНАНСОВИХ-ЕКОСИСТЕМ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Расшивалов, Дмитро Петрович; Підвисоцький, Ян Володимирович; Подольчук, Олег Володимирович (Економічна парадигма, 2026)
Вступ. Світові фінансові, геополітичні, енергетичні та технологічні негаразди останнього десятиліття суттєво примножили мінливість ринків, змінили методики керування загрозами та посилили питання стійкості фінансових структур. За таких обставин звичні керівні схеми банківських та страхових організацій виглядають малопристосованими, що спонукає жвавий розвиток фінтех- та іншуртех-рішень як засобів збільшення дієвості та стійкості. Саме тому вивчення трансформації управлінських моделей фінансових екосистем набуває особливої значущості в контексті формування нової архітектури світової економіки. Мета. Метою дослідження є комплексне дослідження трансформації управлінських моделей фінансових екосистем в умовах світової економічної нестабільності з урахуванням розвитку фінтех та іншуртех-сегментів, а також обґрунтування стратегічних напрямів підвищення їх стійкості, адаптивності та дієвості функціонування. Матеріали і методи. У статті застосували такі методи: порівняльний аналіз, узагальнення, економічне моделювання, структурно-функціональний аналіз, кейс-стаді з метою оцінити трансформації управлінських моделей у реаліях глобальної нестабільності. Результати. Автори оцінили розвиток фінтех- та іншуртех-напрямів як ключових елементів сучасної фінансової архітектури Дослідили макроекономічну турбулентність (зміну рівня інфляції, валютні коливання, геополітичні ризики, трансформація регуляторних правил). Автори простежили, як ці чинники змушують фінансові й страхові інституції переглядати управлінські підходи. Проаналізовано, як фінтех-компанії перебудовують свої бізнес-моделі, посилюючи роль так званих «вбудованих фінансів» (embedded finance), відкритого банкінгу та платформних рішень, що інтегрують фінансові сервіси в ширші цифрові середовища. Окрему увагу автори приділяють трансформації страхового сектору на засадах розвитку іншуртеху: впровадження Big data технологій , алгоритмів штучного інтелекту, usage-based insurance та автоматизованого андерайтингу змінюють підходи до оцінювання ризиків і конструювання страхових продуктів. Регуляторне поле розглянуто як активний чинник структурних змін. Саме вимоги цифрового комплаєнсу, захисту даних і прозорості операцій формують нові стандарти взаємодії між учасниками ринку. У результаті ми виокремили ключові детермінанти стійкості управлінських підходів у періоди економічних потрясінь. На цій основі обгрунтовано концептуальну модель оновлення управління фінансовими екосистемами. Інтегрували в системі фінтех-, іншуртех- та страхові інновації в єдину адаптивну конструкцію. Автори сформулювали практичні рекомендації, спрямовані на підвищення результативності управлінських рішень і зміцнення довгострокової стійкості фінансових екосистем у періоди глибоких економічних зрушень. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на інтеграції фінтеху та іншуртеху, застосуванні штучного інтелекту й блокчейну, що в сучасних умовах світових економічних змін забезпечує конкурентоздатність і витривалість фінансових майданчиків.